ZUE SA (62/2022) Zawarcie umów na realizację prac budowlanych w Rumunii.

06.12.2022, 14:12aktualizacja: 06.12.2022, 14:13

Raport bieżący 62/2022

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie (Spółka, ZUE) informuje, iż w dniu 6 grudnia 2022 r. Konsorcjum w składzie: Spółka, Drum Asfalt S.R.L z siedzibą w Oradea (Rumunia) zawarło z Krajową Spółką Kolejową - "C.F.R." S.A. - Oddział Regionalny C.F. Braszów. (Zamawiający) umowy które dotyczą realizacji poszczególnych etapów inwestycji kolejowej w Rumunii pn.: "Projekty typu "Quick Wins" Prace związane z usunięciem ograniczeń prędkości w celu przywrócenia parametrów technicznych nawierzchni torowej - SRCF BRAOV (realizacja), linia nr 300, 17 Lot" (Umowy).

Spółka informowała o wyborze oferty jako najkorzystniejszej w postępowaniu przetargowym w raporcie bieżącym nr 53/2022 z dnia 11 października 2022 r.

Łączna wartość netto podpisanych Umów po przeliczeniu na polską walutę na dzień ich zawarcia: 288 mln zł, z czego ok. 50% przypada na ZUE.

Termin realizacji zadania: 18 miesięcy od rozpoczęcia prac.

Okres gwarancji jakościowej udzielonej przez Konsorcjum wynosi 5 lat.

Umowa przewiduje możliwość zapłaty kar umownych przez Konsorcjum na rzecz Zamawiającego w przypadkach wskazanych w Umowach, w tym m.in karę za zwłokę w wykonaniu prac w ustalonych terminach czy też opóźnienia w usunięciu wad. Łączna suma naliczonych kar umownych nie może jednak przekroczyć 15% wartości netto Umów.

Pozostałe warunki Umowy, w tym m.in. w zakresie możliwości odstąpienia od nich czy zabezpieczeń nie odbiegają od warunków standardowych dla tego rodzaju umów.

Jednocześnie Spółka informuje, że w związku z zawarciem Umów, na dzień przekazania niniejszego raportu bieżącego spółki z Grupy Kapitałowej ZUE posiadają portfel zamówień o łącznej wartości ok. 1 622 mln zł.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz