Chiny: duża ubojnia zamknięta po wykryciu drugiego ogniska ASF

17.08.2018, 15:13aktualizacja: 17.08.2018, 15:13

Władze prowincji Henan w środkowych Chinach nakazały zamknięcie dużej ubojni należącej do największego na świecie producenta wieprzowiny po wykryciu drugiego w tym miesiącu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) w ChRL – poinformowała ta firma.

WH Group oświadczyła w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej, że ubojnia w mieście Zhengzhou, stolicy Henanu, została w czwartek zamknięta na sześć tygodni zgodnie z poleceniem lokalnych władz. Ubojnia należy do spółki Shuanghui Food, która jest filią WH Group.

Shuanghui Food, która posiada w Chinach 15 ubojni, oznajmiła w piątek, że w zakładzie w Zhengzhou wybito po wykryciu choroby ponad 1300 sztuk trzody chlewnej. Oprócz zamknięcia ubojni, władze prowincji na sześć tygodni zakazały transportu świń pomiędzy dotkniętym obszarem a resztą kraju.

Według chińskiego ministerstwa rolnictwa we wtorek w zakładzie w Zhengzhou padło 30 świń, a w czwartek rano służby weterynaryjne potwierdziły, że przyczyną był ASF.

Zarażone świnie przyjechały do Zhengzhou z gospodarstwa w oddalonym o blisko 2 tys. km mieście Jiamusi w prowincji Heilongjiang na północnym wchodzie kraju – potwierdzono w komunikacie WH Group. Tak duża odległość wzbudza obawy o zarażenie innych hodowli po drodze.

Jest to już drugie ognisko tej choroby wykryte w Chinach w tym miesiącu. 1 sierpnia przypadki ASF odnotowano w mieście Shenyang, stolicy prowincji Liaoning na północnym wschodzie kraju. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby w Liaoningu wybito od tego czasu ponad 8 tys. sztuk trzody chlewnej. (PAP)

anb/ az/ ap/

Data publikacji 17.08.2018, 15:13