Chiny: mimo trudności zyski Huawei wzrosły o 25 proc.

29.03.2019, 10:05aktualizacja: 29.03.2019, 10:05

Mimo „zewnętrznych zakłóceń” firma Huawei odnotowała w ubiegłym roku wzrost zysku netto o 25 proc. - poinformował w piątek chiński koncern, który w ostatnich miesiącach znajduje się pod presją globalnej kampanii USA związanej z obawami o szpiegostwo.

Zysk netto Huawei wyniósł w ubiegłym roku 59,3 mld juanów (ok. 33,7 mld zł) – przekazała firma w oświadczeniu. Wzrost o 25 proc. jest porównywalny z odnotowanym w poprzednim roku, gdy wynosił 28 proc., i znacznie wyższy niż w roku 2016, gdy odnotowano wzrost tylko o 0,4 proc.

Łączne przychody koncernu powiększyły się w 2018 roku o 19,5 proc., a przychody z działalności konsumenckiej, w tym sprzedaży smartfonów, wzrosły o 45 proc.

W działalności związanej ze sprzedażą sprzętu do budowy infrastruktury telekomunikacyjnej odnotowano jednak spadek o 1,3 proc. W roku 2017 działalność ta powiększyła się o 2,5 proc. - przypomina agencja AFP.

Perspektywy rozwoju Huawei pogarsza globalna presja ze strony USA, które przekonują inne kraje, by nie korzystały z technologii chińskiej firmy przy budowie nowych sieci telekomunikacyjnych. Waszyngton zarzuca koncernowi, że może wykorzystywać swój sprzęt do prowadzenia działalności szpiegowskiej na rzecz Pekinu.

„Idąc naprzód, zrobimy wszystko, co w naszej mocy, by otrząsnąć się z zewnętrznych zakłóceń, usprawnić zarządzanie i osiągnąć postęp na drodze do naszych strategicznych celów” - oświadczył rotacyjny prezes Huawei Guo Ping.

Guo powtórzył również stanowisko firmy, że z używaniem jej sprzętu nie wiąże się żadne zagrożenie dla bezpieczeństwa. „Jesteśmy przekonani, że firmy, które zdecydują się na współpracę z Huawei, będą najbardziej konkurencyjnymi w erze 5G” - powiedział.

Andrzej Borowiak (PAP)

anb/ mal/