Chiny: wzrost importu i eksportu sygnalizuje ożywienie po pandemii

14.07.2020, 11:00aktualizacja: 14.07.2020, 11:00

Import do Chin wzrósł niespodziewanie w czerwcu o 2,7 proc., a eksport z tego kraju zwiększył się o 0,5 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem – wynika z wtorkowych danych urzędu celnego. Według analityków to sygnał stopniowego ożywienia po pandemii Covid-19.

Ekonomiści ankietowani przez agencję Reutera spodziewali się w czerwcu spadku eksportu o 1,5 proc. oraz spadku importu o 10 proc. W maju wartości te zmniejszyły się odpowiednio o 3,3 proc. i 16,7 proc.

„Ponowne otwarcie dużych zachodnich gospodarek oraz zwiększony popyt na środki ochrony osobistej i maseczki wsparły w czerwcu chiński eksport. Dodatkowo zakłócenia produkcji u konkurentów handlowych Chin pomogły przenieść część zamówień do chińskich eksporterów” - ocenił analityk na Chiny z firmy Ducker Frontier, Boyang Xue.

Gospodarka Chin kontynentalnych stopniowo wychodzi z kryzysu po spadku PKB o 6,8 proc. w pierwszym kwartale roku. Ożywienie wciąż jest jednak niepewne, a na globalny popyt nadal wpływają restrykcje dystansowania społecznego i rosnąca w dalszym ciągu liczba zakażeń koronawirusem na świecie. Konsumpcję w samych Chinach osłabiają natomiast problemy na rynku pracy i obawy o nawrót pandemii w tym kraju.

Globalne spowolnienie nie wpłynęło na chiński eksport w tak dużym stopniu, jak obawiali się niektórzy analitycy, ale osłabienie zamówień zagranicznych może jeszcze trapić chińskich producentów w nadchodzących kwartałach – podał Reuters.(PAP)

anb/ akl/

Data publikacji 14.07.2020, 11:00