Francuzi będą łagodnie egzekwować przepisy o płacy minimalnej dla kierowców

30.06.2016, 21:36aktualizacja: 30.06.2016, 21:36

Mamy zapewnienie Francuzów, że w pierwszym okresie będą łagodnie egzekwować przepisy o płacy minimalnej dla kierowców ciężarówek - powiedział w czwartek wiceszef resortu infrastruktury Jerzy Szmit. Przepisy te zaczną obowiązywać we Francji w piątek.

Francuska ustawa (nazwana Loi Macron, od nazwiska jej inicjatora, ministra ekonomii) obejmuje płacę minimalną kierowców ciężarówek, realizujących przewozy kabotażowe oraz wszystkie operacje transportu międzynarodowego, z wyłączeniem tranzytu. Przepisy wykonawcze ustawy nakładają m.in. na przewoźników obowiązek utrzymywania we Francji przedstawiciela, odpowiedzialnego za przechowywanie przez 18 miesięcy dokumentacji obejmującej m.in. dane pracownika delegowanego i czy wysokość pensji.

W myśl tych przepisów przedsiębiorca musi także wystawić kierowcy poświadczenie oddelegowania oraz umowę o pracę, a dokumenty te pracownik wjeżdżający do Francji powinien wziąć ze sobą.

"Mamy zapewnienie ze strony Francuzów, że przynajmniej w pierwszym okresie będą łagodniej do tego podchodzić" - powiedział Szmit.

Jak wskazał, francuskie przepisy o płacy minimalnej dotyczą wszystkich firm transportowych, a nie tylko polskich.

"Czasami mówi się, że to dotyczy Polski, że jesteśmy represjonowani, czy gorzej traktowani od innych, ale wszyscy są tak samo traktowani. Natomiast nasz problem jest taki, że my jesteśmy tam (we Francji - PAP) bardzo mocno obecni. I dla nas jest to bardzo dotkliwe. 8 proc. polskiego transportu jeździ do Francji. To jest dużo więcej niż do Rosji” - powiedział.

Zaznaczył, że takich argumentów resort używa w rozmowach z Komisją Europejską. (PAP)

krm/ son/

Data publikacji 30.06.2016, 21:36