Bilety na XVIII Konkurs Chopinowski w sprzedaży od 1 października br.

01.10.2019, 11:08aktualizacja: 01.10.2019, 11:08

Narodowy Instytut Fryderyka Chopina (1)

Dokładnie na rok przed rozpoczęciem XVIII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie, tj. 1 października 2019 r., o godz. 11:00 CET rozpocznie się sprzedaż biletów na to długo oczekiwane wydarzenie. Poszczególne typy biletów: na pojedyncze sesje przesłuchań, karnety obejmujące wszystkie etapy konkursu czy drugi (22.10.2020 r.) i trzeci (23.10.2020 r.) koncert laureatów ? będzie można nabyć tego dnia w kasach Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie oraz na stronie www.bilety.nifc.pl.

Sprzedaż biletów na pozostałe wydarzenia konkursu - koncert inauguracyjny (2.10.2020 r.) oraz pierwszy koncert laureatów (21.10.2020 r.) zostanie uruchomiona 1 września 2020 r., zaś sprzedaż biletów na eliminacje ? w styczniu 2020.

Ceny biletów zaczynają się już od 20 złotych. Mimo tego, że konkurs trwa niemal trzy tygodnie, zdobycie biletów na przesłuchania i koncerty jest niezwykle trudne ? często nie są już dostępne w ciągu kilku godzin od uruchomienia sprzedaży.

Transmisje i nowe technologie

Wszyscy, którym nie uda się kupić biletów na Konkurs Chopinowski, będą mogli śledzić przesłuchania i koncerty za pomocą internetu – na stronie konkursu, a także na oficjalnym kanale Instytutu Fryderyka Chopina na YouTube. Po raz pierwszy transmisje będą dostępne w standardzie 4K oraz w VR wprost ze sceny.

W tym roku Instytut Chopina przygotowuje również dedykowaną konkursowi aplikację mobilną (Chopin Competition), aplikację smart TV oraz portal internetowy (chopin2020.pl), na którym będą dostępne wszystkie najważniejsze informacje dot. XVIII odsłony konkursu.

Partnerzy i sponsorzy konkursu

Konkurs nie mógłby się odbyć w tak spektakularnej formule, gdyby nie wsparcie partnerów i sponsorów. Wśród firm wspierających Konkurs Chopinowski są największe polskie firmy, a także zagraniczne podmioty o globalnym zasięgu. Mecenasem Konkursu Chopinowskiego i Instytutu Chopina jest PKN Orlen, partnerem głównym ? Totalizator Sportowy, partnerem technologicznym ? Google, oficjalnym przewoźnikiem polskie linie lotnicze ? LOT.

Szczegóły dotyczące sprzedaży biletów znajdują się na stronie www.chopin2020.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE