Czy "Polska Wódka" może być drugą szkocką whisky?

21.02.2014, 09:55aktualizacja: 21.02.2014, 09:55

Takie pytanie zadali sobie uczestnicy debaty PVA i Dziennika Gazety Prawnej: A. Szumowski, L. Wiwała, prof. dr hab. K. Opolski, Ł. Karnowski i A. Faliński. Tym zasadniejsze, że wódka z Polski wyprzedziła rosyjską na rynku USA. Dyskutowano także o roli oznaczenia "Polska Wódka" w rozwoju branży spirytusowej, jego realnego wpływu na polską gospodarkę i sukces eksportowy narodowego trunku. Oznaczenia GI stanowi bowiem jeden z głównych czynników budowania atrakcyjności produktów zagranicą. A. Szumowski: "Jeśli udało się Francuzom czy Meksykanom wypromować narodowe trunki jako element tradycji, to nam też powinno się udać". "Polska Wódka" zgodnie z definicją to wytwarzany w kraju, wyłącznie z tradycyjnych polskich zbóż i surowców, jak m.in. słynne już ziemniaki, trunek. Więcej informacji w załączonym materiale.

Pliki graficzne dostępne pod adresem:

KONTAKT:

Marta Kindeusz