Deutsche Bank ogranicza działalność w Rosji

18.09.2015, 13:47aktualizacja: 18.09.2015, 13:47

Największy bank niemiecki Deutsche Bank poinformował w piątek, że w ramach reorganizacji wycofuje się częściowo z Rosji, rezygnując tam z handlu papierami wartościowymi i finansowania przedsiębiorstw (Corporate & Securities).

Rzeczniczka Deutsche Banku powiedziała, że dotknie to ok. 200 z 1,3 tys. pracowników tej instytucji finansowej w Rosji. Reorganizacja ma być sfinalizowana do końca bieżącego roku. Potem klienci korzystający obecnie w Rosji z usług Deutsche Banku w tym zakresie będą obsługiwani w innych placówkach tego banku - informuje agencja dpa.

Reuters odnotowuje, że sytuacja Deutsche Banku w Rosji pogorszyła się za sprawą sankcji nałożonych przez Zachód na Moskwę za jej rolę w kryzysie ukraińskim, a także z powodu spadku cen ropy, spychającego rosyjską gospodarkę ku recesji.

W sierpniu tygodnik "Der Spiegel" informował, że Deutsche Bank jest podejrzany o pomaganie rosyjskim klientom w praniu brudnych pieniędzy i że śledztwa w tej sprawie prowadzą organy ścigania i kontroli finansowej z Rosji, USA i Wielkiej Brytanii.

Ponieważ podejrzane transakcje zawieszono dopiero na początku tego roku, Deutsche Bank podejrzany jest też o naruszenie przepisów dotyczących sankcji nałożonych przez Zachód na Rosję w związku z konfliktem na Ukrainie.(PAP)

az/ kar/

Data publikacji 18.09.2015, 13:47