Egipt o szacowanych stratach po zawieszeniu lotów do Szarm el-Szejk

11.11.2015, 14:38aktualizacja: 11.11.2015, 14:38

Straty związane z zawieszeniem przez Rosję i W. Brytanią lotów do egipskiego kurortu Szarm el-Szejk po katastrofie rosyjskiego samolotu sięgną najpewniej 255 mln euro miesięcznie - oszacował w środę minister turystyki Hiszam Zazu.

W związku z katastrofą na Synaju kilka linii lotniczych zawiesiło loty do i z kurortu nad Morzem Czerwonym.

31 października lecący z Szarm el-Szejk w Egipcie do Petersburga A321 rosyjskich linii czarterowych Metrojet rozbił się na półwyspie Synaj w 24 minuty po starcie. Nie ocalał nikt z łącznie 224 pasażerów i członków załogi. Przyczyny katastrofy nie są na razie znane, chociaż eksperci z krajów takich jak Irlandia, Wielka Brytania i Holandia skłaniają się do wersji, że na pokładzie samolotu mogło dojść do eksplozji ładunku wybuchowego umieszczonego w luku bagażowym jeszcze na lotnisku w Szarm el-Szejk.

Od tego czasu z Szarm el-Szejk ewakuowano tysiące rosyjskich i brytyjskich turystów.(PAP)

jhp/ pro/

Data publikacji 11.11.2015, 14:38