Funky Baroque Art - Marcin Painta w Warszawie od 6 czerwca

Wernisaż: 6.06.2013 o godz. 19:00

Wystawa: 6 - 27.06.2013

Centrum Sztuki Cartonovnia, ul. Hoża 51, Warszawa

Pralka włączona to kolejna wystawa wybitnego polskiego artysty młodego pokolenia - Marcina Painty. Jego sztukę określaną mianem Funky Baroque Art możemy w Warszawie podziwiać systematycznie m.in. dzięki Patronatowi Artystycznemu - Artistic Guarantee of Art Imperium i projektowi związanemu z art designem - Artefakty ED-Wall Art (http://ed-wallart.eu/artefakty-Marcin+Painta-2.html).

Wystawa pt. "Pralka włączona" ukazuje prace z wybranych cykli, które połączone obłędną kolorystyką, natłokiem wzorów i symboli ukazują człowieka w specyficznych historiach.

Aby móc uruchomić wystawową pralkę potrzebna jest woda, która zastąpiona jest postaciami w nieco bajkowych, przerysowanych i metafizycznych sceneriach tworzących cykl: "Żywioły".

Dodany jest również proszek do prania, który czyści człowieka i jego problemy życia codziennego jak również natłok pracy, problemy społeczne, mniejszościowe lub religijne, to zadanie cyklu: "Oni".

Artysta na koniec swojego prania sztuki dodaje różowo-biało-czarny płyn do płukania o zapachu komiksu i konsystencji eksperymentalnie technicznych prac z najnowszego cyklu: "Don’t be a square".

"Przez szybkę widać różne rzeczy wirujące w określonej przestrzeni, która jednak do końca określona nie jest. Wirują rzeczy przypadkowe, które jednak nieprzypadkowo się tam znalazły, wszystko lekkie i nieprzytłaczające w swym wirowaniu" - Paweł Graja, kulturoznawca, krytyk sztuki.

Informacje do pobrania:

Plakat do pobrania (http://artimperium.pl/wp-content/uploads/2013/05/Pralka-w%C5%82%C4%85czona-Marcin-Painta-wystawa-Centrum-Sztuki-Cartonovnia-Warszawa-452x640.jpg)

Marcin Painta - info o wystawie i artyście (http://artimperium.pl/marcin-painta-juz-w-czerwcu-w-warszawi/)

Artefakty ED-Wall Art (http://ed-wallart.eu/artefakty.html)

KONTAKT:

Magdalena Woźniak