Hiszpański dziennik El Mundo przyznał nagrodę wiceprzewodniczącemu Komisji Europejskiej

12.02.2014, 15:42aktualizacja: 12.02.2014, 15:42

10 lutego wydawnictwo El Mundo przekazało Antonio Tajaniemu, komisarzowi UE ds. przemysłu i przedsiębiorczości, nagrodę za zasługi we wspieraniu przemysłu, przedsiębiorczości i innowacji. Uroczystość wręczenia nagród, organizowana w ramach dorocznego forum innowacji, odbyła się w Walencji.

"Innowacyjność stanowi klucz do europejskiego rozwoju ekonomicznego. Konkurowanie w oparciu o koszty z Chinami i innymi wschodzącymi gospodarkami nie wchodzi już w grę. Aby zachować konkurencyjną pozycję i wrócić na ścieżkę wzrostu, Europa potrzebuje innowacyjnych produktów o wysokiej wartości dodanej" - powiedział AntonioTajani.

Jak dodał, komercjalizacja świeżych pomysłów to klucz do tworzenia miejsc pracy i wzrostu gospodarczego.

Podczas uroczystości Antonio Tajani wziął udział w rozmowach okrągłego stołu na temat innowacji i przedsiębiorczości na terenie Hiszpanii i pozostałych krajów UE. Swoją strategię na najbliższe dwa lata przedstawił "Bank Patentów", hiszpańska inicjatywa, której celem jest tworzenie wysokiej jakości miejsc pracy sprzyjających przedsiębiorczości oraz generowanie nowych inicjatyw biznesowych.

Nagrodę przyznano w uznaniu osiągnięć unijnej polityki przedsiębiorczości realizowanej pod kierownictwem Antonio Tajaniego. W ostatnim czasie jednym z ważniejszych dokonań tej polityki było uruchomienie w 2013 r. "Planu działania na rzecz przedsiębiorczości do 2020 r." , który objął wszystkie szczeble administracji - europejski, krajowy i regionalny. Jego celem jest m.in. wprowadzenie ulepszeń ilościowych i jakościowych do kształcenia z zakresu przedsiębiorczości; stworzenie warunków dla rozwoju przedsiębiorców i ich firm oraz sformułowanie wzorów i pomoc osobom przedsiębiorczym pozostającym bez wsparcia biznesowego.

W trakcie pełnienia przez Antonio Tajaniego funkcji komisarza rozpoczęto też m.in. europejski program Small Business Act oraz realizację polityki dotyczącej sektora MŚP. Akt na rzecz małej przedsiębiorczości miał ulepszyć ogólne podejście do przedsiębiorczości i na stałe wprowadzić zasadę "Najpierw myśl na małą skalę" przy tworzeniu strategii oraz wspierać wzrost małych i średnich firm. W 2014 r. Komisja Europejska wdroży Zielony Plan Działania dla sektora MŚP, który ma umożliwić efektywne korzystanie z zasobów międzynarodowego rynku produktów ekologicznych.

Tajani zajął się też zapewnianiem szerszego dostępu do finansowania sektora MŚP. Do roku 2020 z tej formy wsparcia skorzystać może 330 tys. firm z terytorium Unii Europejskiej.

W ostatnich latach kierował również wieloma inicjatywami z zakresu przedsiębiorczości, łącznie z programem Erasmus dla młodych przedsiębiorców, Europejską Siecią Ambasadorów Kobiecej Przedsiębiorczości oraz Europejską Siecią Mentorek Kobiecej Przedsiębiorczości. W 2012 r. wdrożył europejską strategię z zakresu Kluczowych Technologii Wspomagających (KET).

Fundator nagrody, publikacja El Mundo Innovadores, chce wspierać projekty przedsiębiorczości nowej generacji w różnych regionach Hiszpanii, poprzez lokalne wydania gazety w Walencji, Katalonii, Balearach, Kastylii i León oraz w Kraju Basków. Wydarzenie było transmitowane na żywo na stronie elmundo.es.

Źródło informacji: Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu (DG ENTR)

Data publikacji 12.02.2014, 15:42
Źródło informacji PAP