Izdebski zerwał rozmowy z Sawickim; zapowiada zaostrzenie rolniczych protestów

11.02.2015, 18:47aktualizacja: 11.02.2015, 18:47

Szef rolniczego OPZZ Sławomir Izdebski zerwał rozmowy z ministrem Markiem Sawickim. Zapowiedział wzmożone akcje protestacyjne z górnikami. Ok. godz. 17 zakończyła się demonstracja pod resortem rolnictwa.

"Stała się rzecz straszna. Dzisiaj minister rolnictwa, który podobno wywodzi się ze wsi, stanął po stronie Platformy Obywatelskiej i kapitału obcego, a nie po stronie rolników polskich" - powiedział Izdebski tuż po wyjściu z gmachu ministerstwa.

Z pozostałymi organizacjami, które kontynuowały rozmowy w ministerstwie, uzgodniono powołanie 5-6 zespołów roboczych, które będą pracowały nad rozwiązaniami dot. problemów na rynkach rolnych. Nie wiadomo, czy i kiedy wypracują porozumienie - powiedział PAP rzecznik resortu Witold Katner.

Rozmowy rozpoczęły się po godz. 14 i, jak mówił Izdebski, trwały ok. 15 minut. Wcześniej, o godz. 12. rozpoczęło się podobne spotkanie, w którym uczestniczyły organizacje rolnicze należące do Copa-Cogeca (unijnych organizacji rolniczych), czyli: Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, Samoobrona, Solidarność Rolników Indywidualnych, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz Izby Rolnicze. "Te rozmowy, które się odbyły, były w towarzystwie +klakierów+ peeselowskich, którzy zamiast debatować nt. polskiego rolnictwa, debatowali na temat tego, jak powstrzymać Sławomira Izdebskiego - mówił szef OPZZ RiOR przed spotkaniem.

Po opuszczeniu rozmów mówił: "Dzisiaj powiedziałem, że nie będę rozmawiał ze zdrajcami, takimi jak Serafin (Władysław, prezes Kółek Rolniczych - PAP) i inni, którzy jeszcze tydzień temu pluli na nas, a dzisiaj klaszczą".

Zapowiedział też, że "inwazja polskich rolników dopiero się rozpoczyna". (PAP)

mick/ aop/ awy/ son/ jra/

Data publikacji 11.02.2015, 18:47
Źródło informacji PAP