Japonia: włączono pierwszy reaktor jądrowy od katastrofy w Fukushimie

11.08.2015, 09:53aktualizacja: 11.08.2015, 09:53

W elektrowni atomowej na japońskiej wyspie Kiusiu we wtorek włączono reaktor atomowy - po raz pierwszy od trzęsienia ziemi i fali tsunami, które w 2011 r. spowodowały katastrofę w siłowni jądrowej Fukushima I.

Operator Kyushu Electric Power Co. poinformował we wtorek, że zgodnie z planem włączyła reaktor nr 1 w elektrowni Sendai.

Przed terenem elektrowni protestowało w tym czasie kilkadziesiąt osób, w tym były premier Naoto Kan, który był szefem rządu w 2011 r. i od czasu katastrofy stał się zdeklarowanym przeciwnikiem energii atomowej. Porządku podczas demonstracji strzegła policja.

We wrześniu ub. roku japoński Urząd ds. Energii Atomowej (NRA) uznał dwa reaktory w Sendai za bezpieczne w myśl nowych, zaostrzonych norm wprowadzonych po katastrofie. Wyłączono wówczas wszystkie komercyjne reaktory jądrowe.

Przywrócenie reaktora w Sendai do użytku oznacza "początek powrotu Japonii do energii atomowej w cztery i pół roku od katastrofy w Fukushimie" - zauważa agencja Associated Press.

11 marca 2011 r. silne trzęsienie ziemi i gigantyczna fala tsunami spowodowały awarię systemów chłodzenia i w rezultacie stopienie się prętów paliwowych w elektrowni atomowej Fukushima I we wschodniej Japonii. Awaria spowodowała znaczną emisję substancji promieniotwórczych; była to największa katastrofa nuklearna od wybuchu reaktora w elektrowni w Czarnobylu w 1986 roku.(PAP)

akl/

Data publikacji 11.08.2015, 09:53