Jarocin: Zamieszkaj u nas

14.01.2021, 17:47aktualizacja: 14.01.2021, 17:51

Fot. UM Jarocin
Jarocin jak i cała gmina dynamicznie się rozwijają. Jednym z motorów napędowych tego rozwoju są inwestycje w budownictwo mieszkaniowe. Jarocin jest niezaprzeczalnym samorządowym liderem w tej dziedzinie. Jeśli więc szukasz swojego miejsca na Ziemi – zachęcamy – zamieszkaj w Gminie Jarocin!

Na tytuł lidera budownictwa mieszkaniowego Jarocin zasłużył dzięki wybudowaniu w krótkim czasie prawie  500 mieszkań, z których 366 to mieszkania czynszowe. Pierwsze w Polsce mieszkania realizowane w ramach rządowego programu „Mieszkanie Plus”, wybudowane zostały w Siedleminie, a potem w Jarocinie przy ul. Siedlemińskiej i Leszczyce. Nowe osiedla z mieszkaniami czynszowymi, które pojawiły się w Gminie Jarocin wraz z realizacją rządowego projektu to największy, ale nie jedyny element rozwoju mieszkalnictwa w Gminie Jarocin. Jarociński samorząd wybudował łącznie blisko 500 mieszkań m.in. czynszowych, komunalnych, socjalnych i chronionych.

Samorządowe inwestycje w budownictwo mieszkaniowe nie ograniczyły inwestycji prywatnych przedsiębiorców. Wręcz przeciwnie - pobudziły budowę mieszkań przez deweloperów. Tylko przy ul. Siedlemińskiej, z prywatnej inicjatywy powstało osiedle, na którym wybudowano 140 mieszkań.

Dzięki przemyślanej, i konsekwentnie realizowanej przez władze miasta, polityce mieszkaniowej Jarocin wzbogacił się o nowych mieszkańców i jest jednym z nielicznych miast w Wielkopolsce, w którym liczba mieszkańców rośnie.

Gmina Jarocin zaprasza!

Obecnie Jarocińskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego realizuje budowę 78 mieszkań czynszowych. Powstają one w Potarzycy. Inwestycja jest kontynuacją programu budowy mieszkań czynszowych, realizowanego od kilku lat w gminie Jarocin.  Mieszkania zostaną do oddane do użytkowania z początkiem 2022 roku. Jeśli jesteś zainteresowany wynajęciem mieszkania, pobierz wniosek, wypełnij go i złóż w siedzibie JTBS. Wniosek pobierzesz  tutaj.

Standard budowanych mieszkań:

- mieszkania 3-pokojowe (parter i I piętro) oraz 2-pokojowe (poddasze)
- ogrzewanie indywidualne: gazowe
- wykończenie mieszkań: „pod klucz” (podłogi wyłożone panelami podłogowymi, płytkami, wyposażona w pełni łazienka, aneks kuchenny z kuchenką gazową, szafką ze zlewem, kocioł dwufunkcyjny)
- indywidualne umowy na media (prąd, gaz, woda)
- miejsca parkingowe: ogólnodostępny parking przy budynku
- powierzchnia mieszkań: 55 m2 (parter i I piętro) oraz 35 m2 (poddasze)

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 14.01.2021, 17:47