Jarubas: umowa o wolnym handlu między USA a Europą niesie wiele zagrożeń

22.03.2015, 15:30aktualizacja: 22.03.2015, 15:30

Zdaniem kandydata PSL na prezydenta RP Adama Jarubasa negocjowana umowa o wolnym handlu między USA a Europą (TTIP) niesie wiele zagrożeń, m.in. możliwość napływu żywności modyfikowanej genetycznie.

„To czego się obawiam, to możliwość bardzo mocnego narzucania przez Stany Zjednoczone chociażby genetycznie modyfikowanej żywności. Polska, Europa, broni się przed napływem właśnie tej produkcji. Jest w tym wiele zagrożeń, nie mamy przekonujących badań, które by pokazywały, że genetycznie modyfikowana żywność, jeśli nie odezwie się nawet w pierwszym pokoleniu, to być może za kilkadziesiąt lat okaże się, że nie jest to zdrowe” – mówił w niedzielę na briefingu prasowym w Trzebownisku koło Rzeszowa.

Jarubas wyraził obawę, czy konkurencja europejskiego, w tym polskiego rolnictwa z „wysokoproduktywnym, takim towarowym” rolnictwem amerykańskim będzie dla nas korzystna. Zauważył m.in. że USA ma naturalną przewagę jaką są niższe ceny energii. W jego opinii konieczne jest zatem zaangażowanie w negocjowanie tej umowy zarówno struktur Parlamentu Europejskiego, ale także polskiego prezydenta.

„W tej umowie, która ma być odpowiedzią na rosnącą rolę Chin, Indii w światowej gospodarce tkwi też wiele zagrożeń. (…) Stąd bardzo ważne, żeby zaangażować mocno struktury europarlamentu, ale też jest to przestrzeń do zaangażowania dla prezydenta. Żeby tak kardynalne uregulowania pomiędzy Stanami Zjednoczonymi, a Europą jednak z tego poziomu miały też taki swoisty patronat” – podkreślił Jarubas.

Według niego w czasie negocjacji zasad wymiany towarów konieczne są mocne i stanowcze naciski na to, żeby rolnictwo nie padło ofiarą priorytetów dla innych dziedzin gospodarki, jak np. przemysł. (PAP)

api/ drag/

Data publikacji 22.03.2015, 15:30