Krakowiacy i Górale: u źródeł polskiej opery

24.07.2019, 18:14aktualizacja: 24.07.2019, 18:14

Narodowy Instytut Fryderyka Chopina (1)
Festiwal „Chopin i jego Europa” od 14 sierpnia w Warszawie! Jednym z głównych wątków jego tegorocznej odsłony są opery: dzieła Stanisława Moniuszki, którego 200. rocznicę urodzin świętujemy w tym roku oraz kompozycje budujące dla nich kontekst – twórców polskich i europejskich. Już podczas koncertu inauguracyjnego – „Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale”.

Czy można nie znać „Krakowiaków i Górali” - pierwszego polskiego arcydzieła operowego z muzyką rozmiłowanego w polskiej kulturze, urodzonego w Pradze czeskiej Jana Stefaniego i z tekstem Wojciecha Bogusławskiego, wielkiego twórcy polskiego teatru? To jest z pewnością pozycja pierwsza w obowiązkowym spisie lektur człowieka kulturalnego. Błyskotliwa, barwna śpiewogra, która pod względem stylu i artystycznej wartości zaskakująco bliska jest Haydnowskiego „Stworzenia świata” czy Mozartowskiego „Czarodziejskiego fletu”, a od swej premiery w końcu XVIII wieku cieszy się niezmienną sympatią widzów i słuchaczy. Tajemnicą tego sukcesu jest z pewnością to, że nie straciła ona nic ze swego blasku i aktualności oraz, że sięgając nierzadko po humor rubaszny i frywolny, głosi jednoznacznie wartości rodziny, uczciwości i wzajemnego szacunku.

„Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale” – całość muzyczną przedstawimy w wersji koncertowej podczas tegorocznego Festiwalu (15.08), zapraszając także najmłodszych na specjalne warsztaty (16.08). Koncerty w wykonaniu czeskich i polskich solistów i zespołów Collegium 1704 oraz Collegium Vocale 1704 pod dyrekcją Vaclava Luksa, połączone są z premierą płyty z nagraniem dzieła w ich interpretacji – także z dialogami (tu bohaterami są polscy aktorzy).

Nieprzypadkowo album ten ukazuje się w Roku Moniuszki: „Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale” to jedna z najpiękniejszych kart w historii polskiej opery, bez których nie zaistniałyby najsłynniejsze tytuły Moniuszkowskie. Razem należą do naszego dziedzictwa kulturowego i są niezwykle cennym zapisem polskiej tradycji.

Zapraszamy na wodewil w jego najlepszym, oryginalnym wydaniu!

Pełny program Festiwalu: www.festiwal.nifc.pl

Bilety: www.bilety.nifc.pl