Newsletter

Noc Restauracji - Smaki Gdańska. Tasting Edition

03.07.2017, 17:28aktualizacja: 03.07.2017, 17:28

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Restauracja Papieroovka - kaczka, czerwone wino, pęczak, kapusta czerwona, jabłko (fot. I. Kowalska)
Restauracja Papieroovka - kaczka, czerwone wino, pęczak, kapusta czerwona, jabłko (fot. I. Kowalska)
Już w czwartek 6 lipca odbędzie się po raz szósty Noc Restauracji w nowej, zmienionej formule. Tegoroczna edycja będzie miała miejsce wyłącznie w Gdańsku.

W Nocy Restauracji 2017 udział wezmą wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie „Smaki Gdańska”, realizowanym przez Miasto Gdańsk. Każdy z nich przygotuje specjalne menu degustacyjne w wyjątkowych cenach (od 75 PLN), składające się z pięciu dań, które wspólnie stanowić będą interpretację gdańskich smaków.

Swoje najsmaczniejsze oblicze pokaże dwanaście certyfikowanych gdańskich lokali: Eliksir, Magiel, Mercato, Żabusia, Papieroovka, Restauracja & Browar PG4, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni, Szafarnia 10.

Informacje o restauracjach oraz menu i ceny znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.

„Gdańsk jako pierwsze miasto w Polsce, zaczęło budować swój wizerunek z wykorzystaniem kulinariów charakterystycznych dla tego miasta, jego historii i położenia” - mówi Anna Zbierska, zastępca dyrektora Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Miasta Gdańska.

Miejsca w restauracjach dobrze jest zarezerwować z wyprzedzeniem. Pierwsza odsłona menu degustacyjnych zaplanowana jest na godzinę 18:00. W wielu lokalach są jeszcze miejsca, choć zainteresowanie jest ogromne. Nic dziwnego, skoro podczas wydarzenia można będzie spróbować rarytasów takich jak: krem z raków z pudrem z polskiej kiełbasy, pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym, tatar z dorsza bałtyckiego, turbot z kwiatami cukinii i szparagami czy zupa piwna.

Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia mówi: „Noc Restauracji zmienia swoją formułę, podobnie jak zmieniają się oczekiwania gości restauracji. W tym roku proponujemy menu degustacyjne, bo wiemy, że polski odbiorca jest już na to gotowy. Świadomych foodies coraz mniej interesują akcje „za pół ceny”, coraz bardziej liczy się jakość produktu i mistrzostwo szefa kuchni. Kolejnym krokiem będzie Noc Restauracji - Tasting Poland zakrojona na cały kraj w oparciu o selekcję certyfikowanych lokali”.

www.gdansk.pl/smakigdanska oraz fanpage www.facebook.com/smakigdanska.

KONTAKT:

Hubert Gonera

tel. kom. +48 663 980 194

e-mail: hgonera@landbrand.pl

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 03.07.2017, 17:28
Źródło informacji Landbrand
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ