Od niedzieli wchodzi w życie nowy rozkład jazdy pociągów

12.12.2015, 11:29aktualizacja: 12.12.2015, 11:29

Z soboty na niedzielę w życie wejdzie nowy rozkład jazdy PKP. Jak zapowiada PKP PLK na 30 trasach skrócą się czasy przejazdu od 10 minut do trzech godzin. Na trasach pojawią się także zmodernizowane i nowe pociągi kupione przez przewoźników.

I tak od nowego rozkładu jazdy pojedziemy krócej na trasach z Warszawy do: Gdańska(2h 38 min.), Krakowa(2h 19 min.), Wrocławia(3h 36 min.) i Katowic (2h 24 min.). Pięć godzin czyli o ponad godzinę krócej, niż dotychczas zajmie podróż z Trójmiasta do Wrocławia.

Z kolei trasę Poznań - Kraków będzie można pokonać w niecałe 5 godzin (4h 56 min.), czyli o 45 minut krócej. Szybciej pojedziemy również ze stolicy do Bielska–Białej (3h 15 min), Olsztyna (2h 28 min), Bydgoszczy (2h 59 min). Dużą poprawę w porównaniu z ubiegłorocznym rozkładem jazdy odczuć mają pasażerowie na trasie Kraków Główny – Szczecin Główny – pojadą szybciej o ponad godzinę (było prawie 9 godzin – będzie 7h 51 min.).

Krótsza podróż ma być także na trasie Szczecin Główny – Zielona Góra, czyli 2h 31 min. Duże zmiany odnotują pasażerowie na linii skierniewickiej – podróż z Warszawy do Łodzi najszybszym pociągiem zajmie 67 minut. Choć średnie czasy będą między 70 a 100 min.

W nowym rozkładzie lepsze czasy mają pojawić się na trasach regionalnych m.in.; Poznań – Gniezno (20 min.), Poznań – Wągrowiec (30 min.), Wolsztyn – Luboń (17 min.), Kluczbork – Ostrzeszów (20 min.) czy Olsztyn – Szczytno – Szymany (12 min.).

W nowym rozkładzie jazdy zwiększy się o 20 proc. (z 302 do 365) liczba nowych połączeń PKP Intercity. (PAP)

krm/ pz/

Data publikacji 12.12.2015, 11:29