Otwarcie Ogrodu Chińskiego w warszawskich Łazienkach Królewskich

23.07.2014, 16:59aktualizacja: 23.07.2014, 16:59

Uroczyste otwarcie nowego Ogrodu Chińskiego odbędzie się 2 sierpnia o godz. 21 w warszawskich Łazienkach Królewskich. Jest to zarazem inauguracja III Festiwalu Lampionów .

Muzeum Łazienki Królewskie trzeci rok z rzędu organizuje spotkania z kulturą i sztuką Chin. 2 sierpnia wieczorne otwarcie Ogrodu Chińskiego uświetni występ zespołu tradycyjnej Opery Pekińskiej z miasta Heiliongjing. Spektakle odbędą się również w kolejne dni - 3 sierpnia dwukrotnie w Ogrodzie Chińskim oraz 4 sierpnia w Teatrze Stanisławowskim w Starej Pomarańczarni.

Nowy Ogród Chiński został zaprojektowany przez profesora Edwarda Bartmana i architekta Pawła Bartmana z pracowni Architektury Krajobrazu. Ogród składa się z wielu elementów; Pawilon Chiński symbolizuje pierwiastek męski, zaś ażurowa Altana Chińska to symbol kobiecości. Zostały połączone kamiennym mostkiem przerzuconym przez strumień reprezentujący drogę mleczną.

Pawilon i altanę zdobi osiem malowideł. "Przedstawiają one wartości kulturowe Chin. Zobaczyć można m.in. +Sosnę witającą gości+ – obraz przedstawiający drzewo z wyciągniętymi w geście powitania gałęziami, +Sosny i żurawie+ - które wyrażają życzenia długiego i zdrowego życia, +Dostatnią i nobliwą starość+, która jest życzeniem trwałego dobrobytu w rodzinie i dobrej starości dla małżonków, którzy darzą się wzajemną miłością aż do końca życia" - objaśniała w rozmowie z PAP Dagmara Jaklewicz, specjalista ds. PR Łazienek Królewskich. Dwa lwy stojące u wejścia do ogrodu są podarunkiem Muzeum Rezydencji Księcia Gonga dla Łazienek Królewskich. Lwy te symbolizują dostatek i bogactwo.

Pierwsze kolumny Pawilonu Chińskiego postawiono na terenie ogrodu 31 maja 2014 roku. "Przypominało to sadzenie drzewa i, mimo iż mogłoby się zdawać, że jest to jedynie konstrukcja architektoniczna, to jednak zawiera w sobie element życia - tak jak drzewo może stopniowo zapuszczać korzenie, kiełkować i wreszcie rozpościerać gałęzie" – opisał tę fazę tworzenia ogrodu prof. Wang Hongbo, znawca architektury chińskiej.

Muzeum Księcia Gonga w Pekinie, partner Łazienek uczestniczący w międzynarodowym projekcie Ogrody Światła, dostarczyło wszystkie elementy architektoniczne tworzące Ogród Chiński - polichromowaną drewnianą altanę i pawilon, kamienny most, dwa lwy strzegące wejścia oraz marmurowe latarnie. Projekt i wszystkie elementy ogrodu wykonane zostały przez chińskich rzemieślników, zgodnie ze starym rzemiosłem i obyczajami, z materiałów w całości przywiezionych z Chin.

W Dzień Wolności i Praw Obywatelskich, 4 czerwca, odbyła się uroczystość umieszczenia ostatniej belki konstrukcyjnej Pawilonu Chińskiego. Natomiast na dzień otwarcia ogrodu wybrano 2 sierpnia, ponieważ jest to obchodzone w Chinach Święto Zakochanych.

"Król Stanisław August był wielbicielem chińskiej architektury i chińskiego stylu w sztuce. W Łazienkach Królewskich gromadził dzieła sztuki chińskiej, które będzie można zobaczyć na wystawie +Chinoiserie w Łazienkach Królewskich+ towarzyszącej otwarciu Ogrodu Chińskiego" - przypominała Jaklewicz.

Jak dodała, w 1780 roku z inicjatywy króla dawna droga wilanowska w Łazienkach przekształcona została w Aleję Chińską. Na skrzyżowaniu z Promenadą Królewską wzniesiono wtedy most chiński, którego fundamenty odkryli archeolodzy w 2012 roku. W pobliżu tego miejsca przy Alei Chińskiej, wzdłuż strumienia, stworzono obecny Ogród Chiński.

III Festiwalowi Lampionów będzie towarzyszyć wystawa "Chinoiserie w Łazienkach Królewskich", którą do końca września będzie można oglądać w Galerii Plenerowej przy ul. Agrykoli. Na wystawie zaprezentowane będą dzieła sztuki "chinoiserie" z XVIII-wiecznych zbiorów Muzeum, pochodzące z wystroju i wyposażenia wnętrz, elementów architektonicznych i ogrodowych. Zaplanowane są również wydarzenia edukacyjne dla dorosłych, młodzieży oraz rodzin z dziećmi. Będą to m.in.: warsztaty gigongu, ceremonie parzenia herbaty, warsztaty używania laki azjatyckiej oraz warsztaty kaligrafii. (PAP)

adab/ abe/

Data publikacji 23.07.2014, 16:59