Pikieta przed Urzędem Rady Ministrów w obronie Wojskowych Przedsiębiorstw Remontowo-Produkcyjnych

28.02.2013, 14:08aktualizacja: 28.02.2013, 14:08

Szanowny Panie Premierze,

uprzejmie Pana informuję, że Komitet Protestacyjny składający się z Przewodniczących Zarządów Zakładowych NSZZ Pracowników Wojska Wojskowych Przedsiębiorstw Remontowo-Produkcyjnych podjął decyzję o zorganizowaniu w dniu 8 marca 2013 r. pikiety przed Urzędem Rady Ministrów. W tym celu Komitet wystąpił do Prezydenta m.st. Warszawy o uzyskanie stosownego zezwolenia.

Wielokrotnie informowaliśmy Pana Premiera o naszych argumentach, które przemawiały za nieprzeprowadzaniem podmiotowej konsolidacji kapitałowej z udziałem naszych spółek. Wielokrotnie wychodziliśmy z propozycjami innych rozwiązań, pozwalających na przeprowadzenie konsolidacji służącej rozwojowi produktowemu i ekonomicznemu zakładów przemysłu obronnego.

Niestety, pisemne prośby i postulaty Zarządu Okręgu Przedsiębiorstw Wojskowych i Działalności Pozabudżetowej NSZZ PW zostały zignorowane. Tym samym zignorowany został sprzeciw kilkutysięcznych załóg pracowniczych naszych spółek, wyrażony w przeprowadzonych referendach odnośnie podejmowania decyzji dotyczących dalszego funkcjonowania WPRP, bez uwzględniania naszych postulatów oraz bez naszego udziału w konsultacjach.

Z treści protokołu z posiedzenia Rady Ministrów z dnia 29.01.2013 r. jasno wynika, że decyzja w zakresie konsolidacji PPO już została podjęta, a Rada Ministrów zobowiązała Ministra Skarbu Państwa do przedstawienia w porozumieniu z Ministrem Gospodarki i Ministrem Obrony Narodowej w terminie do dnia 28 lutego 2013 r. jej szczegółowego harmonogramu.

W demokratycznym Państwie trudno, by subiektywna decyzja nie spowodowała determinacji działającego Komitetu Protestacyjnego. Dlatego, jak już wcześniej informowaliśmy, zmuszeni jesteśmy do zaostrzenia form naszego protestu między innymi poprzez zorganizowanie pikiety przed Urzędem Rady Ministrów.

Informuję ponadto, że jako Komitet Protestacyjny jesteśmy otwarci na wszelkiego rodzaju rozmowy zmierzające do osiągnięcia porozumienia. Jesteśmy do dyspozycji Pana Premiera w dowolnie wskazanych miejscu i czasie.

Przewodnicząca Zarządu Okręgu Przedsiębiorstw Wojskowych

i Działalności Pozabudżetowej NSZZ PW

mgr Małgorzata Kucab

KONTAKT:

Przewodnicząca Zarządu Okręgu Przedsiębiorstw Wojskowych i Działalności Pozabudżetowej NSZZ PW

mgr Małgorzata Kucab

tel. kom. +48 697 340 725

Źródło informacji: Zarząd Okręgu Przedsiębiorstw Wojskowych i Działalności Pozabudżetowej NSZZ Pracowników Wojska

Data publikacji 28.02.2013, 14:08
Źródło informacji PAP