PKP Intercity odebrała12 elektrycznych pociągów Flirt

13.11.2015, 15:22aktualizacja: 13.11.2015, 15:22

PKP Intercity odebrało 12 z 20 elektrycznych pociągów Flirt - poinformowała PAP rzeczniczka prasowa przewoźnika Beata Czemerajda. Flirty mają wyjechać na tory od połowy grudnia br.

"Pierwszy etap odbiorów fabryczny przeszło już 15 pociągów. Na dziś odebraliśmy końcowo 12 pojazdów. Teraz przed nimi przygotowanie do eksploatacji w naszych barwach" - powiedziała Czemerajda. Zgodnie z kontraktem dostawa wszystkich 20 pociągów musi nastąpić najpóźniej w grudniu br.

Czemerajda wyjaśniła, że przygotowanie do eksploatacji pociągów Flirt oznacza, że każdy z pociągów, zanim zacznie wozić pasażerów, będzie musiał przejechać odpowiednią liczbę kilometrów - ok. 2 tys. Na pokładach pociągów szkolić się też będzie załoga, czyli maszyniści i konduktorzy.

Jak wskazała Czemerajda, Flirty zaczną wozić pasażerów od chwili wprowadzenia nowego rozkładu jazdy, czyli od połowy grudnia. Według zapowiedzi przewoźnika Flirty mają kursować na trasach: Warszawa - Kutno - Toruń - Bydgoszcz (290 km), Olsztyn - Warszawa - Kielce - Kraków (551 km), Gdynia - Bydgoszcz - Kutno - Łódź - Częstochowa - Katowice (655 km), Kraków - Miechów - Opoczno - Łódź - Kutno - Konin - Poznań - Szczecin (734 km).

PKP Intercity podpisało 18 listopada 2013 r. umowy z wyłonionym w przetargu wykonawcą, czyli konsorcjum Stadler Polska Sp. z o.o. oraz NEWAG S.A., na produkcję 20 Flirtów i serwisowanie pociągów przez minimum 15 lat. Wartość kontraktu to 1 mld 621 mln zł, w tym ze środków unijnych - 672 mln zł.

Elektryczne Zespoły Trakcyjne Flirt mają 360 miejsc dla podróżnych, w tym 300 miejsc w drugiej klasie i 60 w pierwszej. Pociąg ma ok. 150 metrów długości, waży ok. 300 ton (bez pasażerów) i może rozwijać prędkość 160 km/h. (PAP)

krm/gma/

Data publikacji 13.11.2015, 15:22