Polscy przedsiębiorcy na Wyspach Brytyjskich tną koszty

19.08.2013, 14:00aktualizacja: 19.08.2013, 14:00

Rośnie popyt na przenoszenie działalności gospodarczej z Polski do Wielkiej Brytanii, gdzie przejrzyste prawo i pomocni urzędnicy zachęcają do zakładania własnej firmy. Przy okazji powstaje też szereg firm, które proponują zmniejszenie kosztów prowadzenia biznesu. Firmy prowadzące wymianę towarów z Polską szczególnie cenią niskie ceny i szybki czas realizacji przelewów międzynarodowych.

"Jedyną agencją transferową posiadającą dedykowaną ofertę dla biznesu jest TransferGo. W ofercie dla firm opłata za każdy transfer bez względu na jego wysokość wynosi 1 funt, natomiast marża kursu wymiany tylko 1%. Na rynku brytyjskim działa wiele firm oferujących transfer pieniędzy na konta polskich odbiorców. Jednak niewiele z nich zdecydowało się wprowadzić rozwiązania dla biznesu, skupiając się wyłącznie na klientach indywidualnych. Poprzez transfergo.com klienci biznesowi realizują transakcje, gdzie koszty przelewu i marża są niższe niż w przypadku oferty dla klientów indywidualnych. Jednocześnie zachowujemy przy tym walory, które w biznesie są niezwykle ważne, czyli bezpieczeństwo transakcji i szybkość przelewu (24h). Nie ma takiej drugiej oferty na rynku" - mówi Daumantas Dvilinskas, założyciel i dyrektor zarządzający TransferGo.

Agencje transferowe, takie jak http://www.transfergo.com, mogą śmiało konkurować z bankami i świadczyć usługi przelewów walutowych w sposób znacznie szybszy, równie bezpieczny i oferując przy tym mniejsze koszty dodatkowe w postaci prowizji.

Jak prognozują przedsiębiorcy przy rosnącej ilości zamówień, zmiennych kursach wymiany funta na złotówkę i kosztach przelewu, fundamentalne znaczenie będzie miała opłacalność przelewu. Ich podejście pokrywa się ze statystykami, które pokazują, że w ostatnich 5 latach kurs pary walutowej złotówka-funt wahał się na poziomie 15%. Dlatego wybór nieodpowiedniej agencji transferowej może spowodować ogromne straty. Na rynku pozostaną tylko te firmy, które potrafią oszczędzać.

TransferGo Limited

TransferGo Limited jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, zarejestrowaną w Anglii i Walii pod numerem 07914165, adres biura Cheapside 107, EC2V 6DN, Londyn, Wielka Brytania. TransferGo Ltd. działa na podstawie regulacji wydanych przez Brytyjski Urząd ds. Finansowych (FSA). Dzięki rejestracji w Brytyjskim Urzędzie Podatkowym (HMRC), klienci TransferGo mają pewność, że firma przestrzega wszelkich norm i przepisów dotyczących przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy. Dbałość o bezpieczeństwo danych potwierdza rejestracja w brytyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Informacji (ICO). TransferGo jest zdobywcą nagród w kategorii najbardziej innowacyjnego biznesu 2013 r. m.in. przyznawanego przez Duńską Izbę Gospodarczą na Litwie. Serwis TransferGo dostępny pod adresem: http://www.transfergo.com.

KONTAKT:

Anna Gomoła-Paradowska