Sharon Stone odebrała w Warszawie Nagrodę Pokoju

24.10.2013, 13:40aktualizacja: 24.10.2013, 13:40

Trzy dni debat, Nobliści z całego świata, dwadzieścia warsztatów młodzieżowych, kilka tysięcy uczestników i laureatka Nagrody Pokoju - Sharon Stone. W środę oficjalnie zakończono obrady XIII Światowego Szczytu Laureatów Pokojowej Nagrody Nobla.

Tegoroczny Szczyt Noblistów odbywał się w Warszawie w dniach 21 - 23 października z udziałem m.in.: byłego prezydenta RP Lecha Wałęsy, Jego Świątobliwości Dalajlamy XIV, byłego prezydenta RPA Frederika Willema de Klerka, irańskiej prawniczki Shirin Ebadi, irlandzkich działaczek pokojowych - Betty Williams i Mairead Corrigan-Maugire, twórcy idei mikrokredytu Muhammada Yunusa oraz przedstawicieli organizacji wyróżnionych Pokojową Nagrodą Nobla. Gościem specjalnym szczytu była działaczka społeczna, córka pierwszego prezydenta Ghany - Samia Nkrumah.

Podczas debat Nobliści rozmawiali o najbardziej aktualnych kwestiach dotyczących pokoju, demokracji oraz praw człowieka. Tematy poruszane na oficjalnych spotkaniach były kontynuowane na popołudniowych warsztatach dla młodzieży, odbywających się w ramach Akademii Obywatelskiej - cyklicznego projektu Instytutu Lecha Wałęsy.

Ostatniego dnia szczytu na oficjalnej ceremonii wręczono Nagrodę Pokoju (Peace Summit Award). Wyróżnienie to przyznawane jest od 1999 r. znanym osobom z kręgu kultury i rozrywki, które aktywnie działają na rzecz rozwiązania problemów współczesnego świata. W tym roku Nagrodę Pokoju otrzymała aktorka Sharon Stone za "solidarne działanie na rzecz ludzi walczących z tragedią HIV i AIDS oraz za niesienie im nadziei". Przyjmując nagrodę z rąk Noblistów, aktorka zaapelowała do publiczności: "Trzymam w górze tę nagrodę, bo dzielę się nią z wami".

W dniu zakończenia trzydniowych debat prezydenci De Klerk oraz Wałęsa ogłosili, że kolejny Szczyt Laureatów Pokojowej Nagrody Nobla odbędzie się w Kapsztadzie.

KONTAKT:

Instytut Lecha Wałęsy