„Tablice Pamięci” na Dworcu Centralnym w Warszawie

03.02.2020, 17:07aktualizacja: 03.02.2020, 17:07

PGE Energia Ciepła (1)
W hali głównej dworca Warszawa Centralna im. Stanisława Moniuszki w Warszawie stanęła wystawa upamiętniająca ofiary ludności stolicy podczas niemieckiej okupacji. To część projektu „Tablice Pamięci” realizowanego przez PGE Energia Ciepła, którego celem jest przywrócenie pamięci o tablicach Tchorka umieszczonych w miejscach egzekucji. Wystawie towarzyszy dwumetrowa kostka z kodem QR, za pomocą którego można pobrać aplikację z lokalizacjami 167 tablic Tchorka i historią miejsc upamiętniających niemieckie zbrodnie.

Wystawa „Tablice Pamięci”, przygotowana przez PGE Energia Ciepła, przedstawia skalę niemieckiej represji wobec ludności cywilnej Warszawy w latach 1939 – 1945. Prezentowana jest w hali głównej dworca Warszawa Centralna od 3 lutego do 31 marca br. Wystawa jest jednym z wielu działań realizowanych przez PGE Energia Ciepła w ramach projektu „Tablice Pamięci”. Projekt zainicjowany w 2018 roku we współpracy z Instytutem Pamięci Narodowej został objęty patronatem wicepremiera, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prof. Piotra Glińskiego. Głównym celem przedsięwzięcia jest umieszczenie informacji w języku angielskim i polskim obok ocalałych 167 tablic Karola Tchorka w Warszawie.

„Czujemy się zobowiązani do opieki nad miejscami ważnymi dla historii Polski, a Tablice Tchorka to unikat na tle innych krajów dotkniętych II wojną światową. Rozrzucone po całym mieście tablice są dowodem ogromu zbrodni i bestialstwa, jakich Warszawa doznała podczas niemieckiej okupacji” - powiedział Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Energia Ciepła.

„Dworzec Warszawa Centralna odwiedza rocznie 15,5 mln osób, to dobre miejsce, aby przypominać o polskiej historii. +Tablice Pamięci+ to bardzo ważny projekt, gdyż pamięć to bardzo istotny aspekt świadomości każdej wspólnoty narodowej” - mówił Krzysztof Mamiński, prezes Zarządu PKP.

Otwarciu wystawy towarzyszyło rozdanie nagród w konkursie edukacyjnym „Miasto Pamięci” realizowanego przez PGE Energia Ciepła wraz z Fundacją Towarzystwa Projektów Edukacyjnych. W konkursie wzięło udział 3000 uczniów z 60 mazowieckich szkół. W placówkach odbywały się historyczne lekcje multimedialne. Każda szkoła została zaopatrzona w dedykowane projektowi materiały dydaktyczne.

KONTAKT:

Biuro Prasowe PGE Energia Ciepła