UE/ Olgierd Geblewicz nowym szefem chadeków w Komitecie Regionów

31.01.2020, 16:45aktualizacja: 31.01.2020, 16:45

Serwis Samorządowy PAP
Marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz został w piątek nowym szefem Europejskiej Partii Ludowej (EPL) w unijnym Komitecie Regionów; wcześniej wycofał się z wyścigu o fotel przewodniczącego całej instytucji.

W piątkowym głosowaniu chadecy, którzy są największą grupą polityczną w Komitecie Regionów, liczącą 110 członków, wybrali Geblewicza na swojego nowego przewodniczącego przez aklamację.

Wyłonili też kandydata na szefa Komitetu Regionów, który przez kolejne dwa i pół roku miałby pokierować pracami tego unijnego organu doradczego, tworzonego przez samorządowców z całej UE. Został nim gubernator greckiego regionu Środkowa Macedonia Apostolos Cicikostas. Jego kandydatura trafi teraz pod głosowanie całego Komitetu Regionów.

Gratulacje samorządowcom złożył przewodniczący EPL Donald Tusk, podkreślając, że „demokracja, która jest podstawową wartością Unii Europejskiej, jest silnie zakorzeniona na szczeblu lokalnym i regionalnym”.

„EPL będzie nadal ściśle współpracować z przywódcami naszych miast i regionów, aby przywrócić ludziom zaufanie do przyszłości naszego wspólnego europejskiego projektu (…). Jako odpowiedzialni politycy centroprawicowi poważnie podchodzimy do zasady pomocniczości i rozumiemy, że definiowanie nowych polityk należy rozpocząć w naszych regionach” - podkreślił Tusk w komunikacie.

Związany z Komitetem Regionów od niemal dekady Geblewicz zapowiedział, że będzie pracował, by wzmocnić lokalną demokrację i stawić czoło wyzwaniom, takim jak wzrost populizmu, fake newsów i mowy nienawiści.

„Jako chrześcijańscy demokraci mamy obowiązek przeciwdziałać tym zagrożeniom poprzez wzmacnianie naszych społeczeństw i przywracanie wiary ludziom w europejskie wartości” - podkreślił. Zapowiedział też ścisłą współpracę z Tuskiem.

Geblewicz na stanowisku szefa grupy zastąpił sekretarza stanu do spraw europejskich niemieckiego kraju związkowego Saksonia-Anhalt Michaela Schneidera.

Przewodniczący grupy politycznej to jedna z kluczowych pozycji w Komitecie Regionów. Wchodzi on w skład wąskiego grona osób tworzących Konferencję Przewodniczących, która decyduje o kluczowych sprawach politycznych i administracyjnych całej instytucji. Szef frakcji nadaje też kierunek, w jakim zmierza grupa polityczna, ma również wpływ na sprawy personalne. Ponadto zabiera głos w imieniu całej grupy podczas sesji plenarnych oraz w czasie spotkań z komisarzami UE.

Obecnie w Komitecie Regionów funkcjonuje pięć grup reprezentujących różne fragmenty sceny politycznej: Europejska Partia Ludowa (EPL), Partia Europejskich Socjalistów (PES), Odnowić Europę (OE), Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy (EKR) oraz Przymierze Europejskie (PE). Wkrótce dołączą do nich Zieloni, którzy będą nową siłą polityczną w tym gremium.

Komitet Regionów, który jest organem doradczym UE, składa się z przedstawicieli władz lokalnych i regionalnych. Komisja Europejska, Rada UE i Parlament Europejski są zobowiązane do zasięgania opinii samorządowców w procesie tworzenia prawa unijnego. Od nowej kadencji, w związku z brexitem, Komitet zostanie zmniejszony z 350 do 329 członków.

Olgierd Geblewicz od 2010 roku jest marszałkiem woj. zachodniopomorskiego, wcześniej był radnym miejskim i wojewódzkim; od 2016 roku pełni również funkcję prezesa Związku Województw RP. W 2011 roku został członkiem Europejskiego Komitetu Regionów. W tym czasie pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Komisji Obywatelstwa, Sprawowania Rządów, Spraw Instytucjonalnych i Zewnętrznych (CIVEX) oraz przewodniczącego Grupy Międzyregionalnej ds. Nord Stream 2. W trakcie pełnienia swojego mandatu był sprawozdawcą opinii poświęconych m.in. zwalczaniu dezinformacji, Europejskiej Polityce Sąsiedztwa, legalnej migracji, unijnych ram gromadzenia danych dotyczących rybołówstwa.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 31.01.2020, 16:45