Zlecone: Wielkie otwarcie "Wisły"

27.04.2012, 15:09aktualizacja: 27.04.2012, 15:09

20 kwietnia - w Moskwie, w Centralnym Domu Kina - odbyło się uroczyste otwarcie Festiwalu Polskich Filmów "Wisła" w Rosji.

Filmem otwarcia był "Młyn i krzyż" Lecha Majewskiego - wybór nieprzypadkowy, oczekiwania zobowiązują. "Młyn i krzyż" zachwycił cały świat, został okrzyknięty arcydziełem. Rosyjska publiczność przyjęła film z wielkim entuzjazmem i zachwytem - nic dziwnego, bo "Młyn i krzyż" to jeden z najbardziej oryginalnych i innowacyjnych filmów, łączący kunszt malarski starych mistrzów z najnowszymi osiągnięciami technik cyfrowych.

Otwarcie festiwalu uświetnił zespół rosyjskiej telewizji i radia, składający się z 75 muzyków, którzy zagrali 3 utwory z polskich filmów na rosyjskich ludowych instrumentach. Podczas uroczystego otwarcia zostały odczytane słowa powitalne od prezydenta Polski Bronisława Komorowskiego oraz ministrów spraw zagranicznych Polski i Rosji - Siergieja Ławrowa i Radosława Sikorskiego.

Najbardziej cieszy to, że strona rosyjska postrzega Festiwal "Wisła" jako bardzo ważne wydarzenie kulturalne. Dość zacytować słowa Michaiła Szwydkoja - specjalnego przedstawiciela prezydenta Federacji Rosyjskiej ds. międzynarodowej współpracy kulturalnej - który mówi, że "Wisła" stała się jednym z najważniejszych wydarzeń w rosyjsko-polskich relacjach na płaszczyźnie kulturowej.

Na scenie wystąpili polscy twórcy, m.in. Janusz Gajos i Krzysztof Zanussi. Mateusz Damięcki zaśpiewał dla wypełnionej po brzegi sali (1 500 osób) piosenkę rosyjską, którą przyjęto gromkimi brawami. Po uroczystości goście udali się na bankiet do Ambasady RP.

W konkursie głównym o statuetkę "Słonia" - Specjalną Nagrodę Izby Filmoznawców i Krytyków Filmowych w Rosji - zawalczy 11 tytułów, są to: "Wymyk", "Jutro będzie lepiej", "W imieniu diabła", "Joanna", "Ki", "Kret" „Lincz”, "Młyn i krzyż", "Sala samobójców", "Róża" i "Czarny czwartek. Janek Wis´niewski padł". Ogłoszenie wyników nastąpi 27 kwietnia w Kinie Chudożestwiennyj.

Repliki Festiwalu "Wisła" odbędą się w: Irkucku, Omsku, Rostowie nad Donem, Kaliningradzie, Jekaterynburgu, Swietłogorsku, Magadanie, Zielonogradzie.

Festiwal "Wisła" jest największym festiwalem polskich filmów poza granicami Polski.

KONTAKT:

Małgorzata Szlagowska-Skulska