Zlecone: Zamożni Polacy doceniają produkty rentierskie - chcą bezpiecznie lokować kapitał na przyszłość, ale też regularnie czerpać z niego zyski

11.06.2012, 15:58aktualizacja: 11.06.2012, 15:58

Według ekspertów Noble Banku, jednym z najwyraźniejszych trendów na rynku private banking jest obecnie wielki powrót produktów rentierskich.

"Źródła tego zjawiska można dopatrywać się w sytuacji na europejskim rynku. Problemy w Grecji czy Hiszpanii, niższa przewidywalność oraz obawy przed inflacją, wpłynęły znacząco na sposób myślenia najzamożniejszych Polaków o zarządzaniu majątkiem. Coraz częściej na pierwszy plan - przed oczekiwaniem szybkich zysków i tolerancją dla ryzyka - wysuwa się potrzeba zapewnienia środkom bezpieczeństwa. Inwestorzy szukają rozwiązań, które pozwolą im na wiele lat zabezpieczyć kapitał, ale jednocześnie czerpać z niego zyski. Współczesny rentier nie zawsze chce też zamrażać środki i szuka elastycznych formuł, np. umożliwiających wcześniejsze wycofanie części kapitału" - mówi Łukasz Nowakowski, dyrektor sprzedaży Noble Bank.

Produkty rentierskie, gwarantujące dochód w postaci regularnie wypłacanych odsetek, są tu idealnym rozwiązaniem. Co ciekawe, decydując się na ulokowanie określonej sumy kapitału, klienci często dostosowują ją do tego, jakiej wysokości kwotę chcą następnie pobierać, jako regularną wypłatę z inwestycji. Lokując w długofalowym, 10-letnim produkcie rentierskim np. 1 milion złotych, inwestorzy mogą co kwartał otrzymywać wypłatę na poziomie 20-30 tys. Regularne wpływy na tym poziomie traktowane są np. jako uzupełnienie dochodów na emeryturze lub formuła regularnego finansowania dla studiujących dzieci.

Nową, ciekawą alternatywą na rynku są długofalowe, 10-letnie produkty rentierskie oparte na rozbiciu inwestowanego kapitału na część lokacyjną i inwestycyjną. Np. w produkcie "Światowe rynki" Noble Banku do wyboru są dwie opcje rozłożenia proporcji: 50%/ 50% oraz 70%/ 30% wkładu lokacyjnego i inwestycyjnego. Istotą takich rozwiązań jest fakt, że z jednej strony oferują korzystne, potencjalnie wyższe, niż na tradycyjnych lokatach, zyski z ulokowanej na 10 lat części inwestycyjnej środków. Z drugiej zaś strony - dają możliwość wypłacania regularnych, kwartalnych zysków z wysoko oprocentowanej części depozytowej. Jednocześnie część depozytowa może zostać wcześniej rozwiązana.

KONTAKT:

Artur Newecki

Getin Noble Bank S.A.

e-mail: artur.newecki@noblebank.pl

Źródło informacji: Getin Noble Bank S.A.

Data publikacji 11.06.2012, 15:58
Źródło informacji PAP