KE zatwierdziła transakcję przejęcia Allegro i Ceneo przez Cinven i Permira

22.12.2016, 14:30aktualizacja: 22.12.2016, 14:30

Komisja Europejska poinformowała w czwartek, że zatwierdziła przejęcie serwisów Allegro i Ceneo przez fundusze Cinven i Permira. Urzędnicy w Brukseli nie dopatrzyli się potencjalnych szkód dla konkurencji na rynku.

"Komisja stwierdziła, że planowana transakcja nie wzbudza obaw, jeśli chodzi o konkurencję, zwłaszcza że działalność firm i ich rynki są powiązane w ograniczony sposób" - podkreślono w czwartkowym komunikacie KE.

Analitycy zwracali uwagę, że fundusze private equity, które kupiły Allegro, nie są inwestorami docelowymi, w perspektywie kilku lat będą chciały sprzedać biznes z zyskiem.

Dotychczasowy właściciel serwisów - Naspers sprzedał Allegro i Ceneo za rekordową kwotę 3,25 mld dol. Założone w 1999 r. Allegro ma ponad 20 mln zarejestrowanych użytkowników, którzy dokonują blisko 14 mln transakcji miesięcznie. Do grupy należy porównywarka cen Ceneo. Korporacja ma siedzibę w Poznaniu i zatrudnia 1 275 osób. (PAP)

stk/ lm/ jbr/

Data publikacji 22.12.2016, 14:30