Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt Prawa zamówień publicznych

21.06.2019, 17:21aktualizacja: 21.06.2019, 17:21

Stały Komitet Rady Ministrów zaakceptował projekt nowego Prawa zamówień publicznych - poinformowała minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz. Głównym celem nowej ustawy ma być wzrost liczby firm, startujących w przetargach.

"Mamy nadzieję, że w najbliższych dniach projekt stanie na Radzie Ministrów, po to żeby jeszcze w lipcu trafić do Sejmu - dodała minister. Jak zaznaczyła, zwiększenie poziomu konkurencyjności jest jednym z głównych celów projektu. "Jesteśmy przekonani, że w ten sposób możemy obniżyć koszty wielu usług" - wskazała minister.

Wyjaśniała, że poziom konkurencyjności zamówień publicznych rok do roku spada, w przetargach startuje coraz mniej firm. Z danych MPiT wynika, że w 2017 r. statystycznie do jednego przetargu zgłaszało się 2,5 firmy, a w 2018 r. - już tylko 2,19. W zamówieniach w obszarze IT ten poziom jest jeszcze niższy, do ponad 50 proc. zamówień przystępuje tylko jeden podmiot - podkreśliła Emilewicz. "Biorąc pod uwagę liczbę podmiotów w tym sektorze, to pokazuje, że rynek traktuje zamówienia publiczne jako klub dla wybranych" - oceniła minister.

Jak dodała Emilewicz, projekt ma przynieść cały szereg dodatkowych rezultatów. Nowe rozwiązania powinny zwiększyć poziom innowacyjności, chodzi o to, aby administracja zamawiała produkty czy usługi, które dopiero wchodzą na rynek, albo nawet takie, których na rynku jeszcze nie ma - podkreśliła. Kolejnym celem jest sprawienie, by więcej małych i średnich podmiotów przystępowało do przetargów. Dlatego w projekcie nowego Pzp znajduje się osobny rozdział poświęcony właśnie takim firmom - zaznaczyła minister. (PAP)

wkr/ drag/

Data publikacji 21.06.2019, 17:21