Chopin oczami Friederike Müller, swojej ulubionej uczennicy

27.02.2023, 14:36aktualizacja: 27.02.2023, 15:48

NIFC/Fot. K. Mozolewski (1)
Z okazji zbliżającej się 213. rocznicy urodzin Fryderyka Chopina nakładem Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina ukaże się wyjątkowe wydawnictwo - korespondencja jednej z ulubionych uczennic kompozytora, Friederike Müller. To pierwsze wydanie listów Müller po polsku.

Książka zawiera 231 listów pisanych do ciotek podczas pobytu Müller w Paryżu: barwne opisy życia muzycznego i towarzyskiego stolicy Francji oraz (co najistotniejsze!) swoich ponad 170 prywatnych lekcji z Chopinem.

Publikacja będzie dostępna od 1 marca 2023 r. w sklepach stacjonarnych Instytutu Chopina oraz sklepie internetowym. W dniu premiery rabat -25%.

„Friederike Müller - jedna z ulubionych i najbardziej utalentowanych uczennic Chopina - w 231 listach pisanych do mieszkających w Wiedniu ciotek relacjonuje szczegółowo swój pobyt w Paryżu. Opowiada (niekiedy w sposób bardzo krytyczny) o artystach, koncertach, fortepianach i nowościach muzycznych, szkicując w ten sposób przepojony młodzieńczym dowcipem i temperamentem, niezwykle żywy obraz paryskiego życia muzycznego i towarzyskiego we wczesnych latach 40. XIX wieku.

Przede wszystkim jednak ze szczegółami i obrazowo opisuje niemal każdą z około 170 swych lekcji z Chopinem i przytacza dosłownie wiele odbytych z nim rozmów. Na tym właśnie polega niezwykłość tego materiału: nie jest to bowiem, jak zazwyczaj w przypadku świadectw innych uczniów, relacja powstała po upływie długiego czasu, często na podstawie przedstawionych w lepszym świetle wspomnień, lecz oddająca bezpośrednie, świeże i nieupiększone przeżycia”.

Ze „Wstępu”

nifc.pl