Kazachstan ściśle współpracuje ze Światową Organizacją Zdrowia w zakresie zwalczania wirusa COVID-19

20.07.2020, 12:47aktualizacja: 20.07.2020, 12:47

Ambasada Kazachstanu w Polsce
17 lipca br. dyrektor Europejskiego Biura Światowej Organizacji Zdrowia dr Hans Kluge w czasie swojego wystąpienia na konferencji prasowej online Ministerstwa Zdrowia Kazachstanu powiedział, że: „w ciągu ostatnich kilku miesięcy, zdobywając nową wiedzę dotyczącą wirusa COVID-19 i środków jego zwalczania, WHO wprowadziła nowe kody klasyfikacji tej choroby. Pojawiły się informacje z Kazachstanu o znaczącym wzroście zachorowań na zapalenie płuc, które powodować może COVID-19”.

Dr Hans Kluge podziękował Ministerstwu Zdrowia Kazachstanu za wyrażenie zgody na potwierdzenie możliwości badań w laboratoriach referencyjnych WHO. Wg niego w Kazachstanie nie ma nowego niebezpiecznego wirusa, wszystkie wcześniej wykryte i odnotowane przypadki zapalenia płuc według klasyfikacji WHO należą do wirusa COVID-19.

Zdaniem władz Kazachstanu, wcześniej niektóre zagraniczne media błędnie wskazywały na rzekome pojawienie się jakiegoś nieznanego wirusa w Kazachstanie. To wywołało wielki rezonans w świecie uważają władze.

Kazachstan natychmiast zwrócił się o pomoc do Światowej Organizacji Zdrowia. Po dokładnej analizie przedstawionej informacji, WHO potwierdziła letnią epidemię zapalenia płuc w Kazachstanie w wyniku zachorowania na COVID-19. Cechą specyficzną tego zapalenia płuc jest to, że wszystkie przypadki mają negatywny wynik testu PCR, ale mają kliniczne i epidemiologiczne objawy koronawirusa. Również na prośbę Caroline Clarinval, szefowej biura WHO w Kazachstanie, do kraju przyjedzie dodatkowa grupa ekspertów z Organizacji.

W związku z tym w ramach walki z epidemią Kazachstan ściśle współpracuje z WHO. Regularne konsultacje w trybie roboczym z przedstawicielami Organizacji pomagają Kazachstanowi w dostosowywaniu metodologii rejestrowania rozwoju epidemii i określania różnych symptomów wirusa. Do tej pory w Kazachstanie, podobnie jak w większości krajów, odnotowywano tylko potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19.

Tendencja pokazuje, że od trzeciej dekady czerwca w kraju nastąpił zauważalny wzrost wirusowego zapalenia płuc bez określenia patogenu, czyli laboratoryjnie niepotwierdzonego. Takie przypadki z kolei wzbogacają międzynarodową praktykę zwalczania epidemii - wszak nowy koronawirus nie został jeszcze w pełni przebadany, a wszystkie jego możliwe objawy są ważne dla odkrycia szczepionki.

Być może doświadczenia z Kazachstanu mogą być przydatne dla krajów, w których według obliczeń WHO również występuje nadmierna śmiertelność, najprawdopodobniej związana z COVID-19. Eksperci zauważają, że podobne przypadki są nie tylko w Kazachstanie, ale wszędzie te przypadki mają swoja specyfika.

Od 18 lipca br. statystyki dotyczące zachorowalności i śmiertelności dotyczące osób z COVID-19 w Kazachstanie będą tworzone na podstawie dwóch źródeł danych: potwierdzonych laboratoryjnie przypadków COVID-19 i nieokreślonego wirusowego zapalenia płuc. To automatycznie doprowadzi do wzrostu liczby chorych.

Ale takie podejście rejestracji zachorowań pozwoli na dokładne prognozy zachorowalności ludzi, odpowiednie rozplanowanie niezbędnych zasobów: personelu medycznego, łóżek, sprzętu medycznego, leków, a także zapewni przejrzystość statystyk. Pełne przejście Kazachstanu na kodowanie COVID-19 z wykorzystaniem nowych kodów międzynarodowej klasyfikacji chorób nastąpi od 1 sierpnia br.

Rząd Kazachstanu doskonale zdaje sobie sprawę, że przejście na nową metodologię i ogłoszenie nowych połączonych statystyk doprowadzi do pogorszenia pozycji Kazachstanu w międzynarodowym rankingu zachorowalności i śmiertelności z powodu zakażeń koronawirusem.

Jednak takie działania rządu podkreślają otwartość Kazachstanu i jego chęć wspólnego stawienia czoła pandemii koronawirusa i badania jej konsekwencji w ścisłym związku ze społecznością międzynarodową.

W Kazachstanie nie ma nowego gwałtownego wzrostu epidemii COVID-19 lub krytycznego wzrostu liczby nowych przypadków chorób. Zmiana miejsca w statystykach międzynarodowych, według Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa czy worldometer.com, wiąże się z technicznym dodaniem wszystkich przypadków zapalenia płuc związanych z klasyfikacją według WHO z wirusem COVID-19.

Wszystkie przypadki zachorowań (tych potwierdzonych jako COVID-19 i tych potraktowanych jako zapalenie płuc) zostały od początku zarejestrowane przez system opieki zdrowotnej Kazachstanu. Jednak ze względu na brak potwierdzenia związku z COVID-19 przypadki te nie zostały uwzględnione w ogólnych statystykach epidemiologicznych.

Wprowadzona w Kazachstanie od 5 lipca do 2 sierpnia br. kwarantanna wyraźnie ustabilizowała sytuację z zachorowalnością na COVID-19 w kraju, obecnie dynamika wzrostu nowych zachorowań utrzymuje się na poziomie 1700-1800 osób dziennie.

Według Dorit Nitzan, regionalnego dyrektora ds. Sytuacji Kryzysowych Europejskiego Biura WHO, na podstawie dostępnych danych sytuacja epidemiologiczna w Kazachstanie znacznie się poprawia. Dziś w Kazachstanie równocześnie są prowadzone masowe testy ludności oraz monitoring stosowania się do podstawowych wymagań dotyczących noszenia masek, dystansu społecznego i ograniczeń w zakresie zbiorowych zgromadzeń.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.07.2020, 12:47