„Lustra - Wyspiański, Stefczyk, Herbert” - koncert z okazji 30. rocznicy powstania Kasy Stefczyka

31.08.2023, 12:13aktualizacja: 31.08.2023, 13:24

PAP MediaRoom/Fot.Marcin Kmieciński (1)
Premierowe wykonanie koncertu „Lustra - Wyspiański, Stefczyk, Herbert” w Filharmonii Częstochowskiej uświetniło obchody jubileuszu 30-lecia powstania Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej im. Franciszka Stefczyka.

„Refleksje Wyspiańskiego na ten temat splatają się z politycznymi doświadczeniami Franciszka Stefczyka, który zalecał by >>miłością bliźniego okiełznać własne samolubstwo<<” - wyjaśnia Mariusz Wielebski odpowiedzialny za dobór tekstów utworu.

Kompozytorem „Luster” jest Gedymin Grubba, który jako dyrygent poprowadził koncert. W warstwie muzycznej połączył muzykę rockową i symfoniczną, a także ludową.

„Forma promocji jest niezwykła, ale i Kasa jest na rynku wyjątkowa. Jesteśmy bowiem podmiotem o charakterze spółdzielczym. Tym, którzy nam zaufali, chcemy proponować coś naprawdę wartościowego. Stąd właśnie decyzja o zainicjowaniu projektu >>Lustra - Wyspiański, Stefczyk, Herbert<< i przygotowaniu utworu symfonicznego” - mówi Andrzej Sosnowski, członek zarządu Kasy Stefczyka.

W koncercie „Lustra…” jako soliści wystąpili: Anita Rywalska-Sosnowska (sopran) i Marek Piekarczyk (wokalista rockowej grupy TSA), którym towarzyszyli instrumentaliści: Jacek Królik (gitara elektryczna), Paweł Szewczyk (instrumenty perkusyjne), Paweł Gruba (bazuna - ludowy instrument z Kaszub) oraz Orkiestra i Chór Filharmonii Częstochowskiej „Collegium Cantorum”. Między partiami muzycznymi koncertu teksty Stanisława Wyspiańskiego (fragmenty dramatów „Wesele” i „Wyzwolenie”) oraz fragment testamentu Franciszka Stefczyka, wyrecytował Michał Kula, aktor Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie. W finale wybrzmiało „Przesłanie Pana Cogito” autorstwa Zbigniewa Herberta.

„W tak nietypowej mieszance pracuje się wspaniale, ale też bardzo emocjonalnie. Wiązało się to z wielkimi wzruszeniami ze względu na to, że utwór ten zawierał wspaniałe teksty czy to z >>Wesela<<, czy z twórczości Herberta. Poruszał kwestie uniwersalne, mówiące o tym, czym kierować się w życiu i jak ważna jest wierność ideałom" - zaznacza Anita Rywalska-Sosnowska.

Uzupełnieniem warstwy muzycznej koncertu była oprawa wizualna, w której wykorzystano m.in. projekty witraży (zrealizowanych i tych, które poza projekt nie wyszły) autorstwa Stanisława Wyspiańskiego.

Senator RP Grzegorz Bierecki, założyciel SKOK-ów, przemawiając do publiczności przed koncertem powiedział, że Kasa Stefczyka jest dużym, sprawnym przedsięwzięciem, które realizuje swoją misję.

„To hasło >>Nie dla zysku, nie dla filantropii, ale po to, aby służyć<< wyznacza cel pracy Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej” - podkreślił Bierecki.

W roku 2008 w 15. rocznicę powstania Kasy Stefczyka powstał utwór „Sinfonia Jubilate” do słów Jana Pawła II, Stanisława Herakliusza Lubomirskiego i Zbigniewa Herberta. Kompozycja dedykowana była kardynałowi Józefowi Glempowi, prymasowi Polski, w podzięce za długoletnią posługę kapłańską.

Kasa Stefczyka powstała w 1993 roku. Nawiązuje do kas zakładanych przez Franciszka Stefczyka (1861-1924) w XIX wieku. Początkowo miała charakter ściśle branżowy, kierując swoje usługi do pracowników przedsiębiorstw morskich. W połowie lat 90. rozpoczęła przekształcać się w kasę wielośrodowiskową i dziś łączy (jest instytucją o charakterze spółdzielczym) ponad 840 tys. polskich rodzin.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo