Mistrzowie Polski i mistrzowie Ukrainy – wkrótce ich poznamy!

26.05.2022, 14:00aktualizacja: 26.05.2022, 14:10

Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”
W niedzielę 5 czerwca odbędą się XIII Mistrzostwa Polski i Mistrzostwa Ukrainy Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. Na stadionie Hutnika Warszawa zagra jednocześnie aż 700 zawodników z 70 domów dziecka – polskich i ukraińskich. Kibicować młodym piłkarzom będą polskie gwiazdy piłki nożnej, które również zagrają w Meczu Przyjaźni Polska-Ukraina. Turniejom towarzyszyć będzie piknik z atrakcjami dla publiczności.

Aż 700 dzieci z domów dziecka – 400 piłkarzy z polskich i 300 z ukraińskich placówek 5 czerwca na stadionie Hutnika Warszawa rozegra XIII Mistrzostwa Polski i Mistrzostwa Ukrainy Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. W turniejach piłkarskich organizowanych od ponad dekady przez Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial” wzięło dotąd udział blisko 6 tysięcy dzieci z domów dziecka z 44 krajów świata. Tegoroczna impreza jest jednak szczególna – nie tylko weźmie w niej udział rekordowa liczba młodych zawodników, ale też po raz pierwszy w Polsce swój turniej rozegrają młodzi piłkarze z Ukrainy.

„Kiedy podczas VII Mistrzostw Świata Dzieci z Domów Dziecka w 2019 roku zawodnicy z Ukrainy zdobyli tytuł Mistrza Świata nie spodziewaliśmy się, że trzy lata później będziemy bać się o ich życie. Gdy wybuchła wojna, nasza pierwsza myśl była >>Co z naszymi zawodnikami? Czy żyją? Czy wszystko u nich w porządku?<<. Kiedy do nich dzwoniliśmy słyszeliśmy, że młodzi piłkarze ukrywają się przed bombami w metrze, a część walczy o swoją ojczyznę. To było straszne, nie mieściło się nam w głowach. Gdy więc dowiedzieliśmy się, że wiele dzieci z domów dziecka z Ukrainy znalazło schronienie w Polsce wiedzieliśmy, że musimy coś dla nich zrobić. Dlatego wspólnie z Fundacją Happy Kids, która przyjęła w Polsce wiele setek dzieci z ukraińskich domów dziecka, organizujemy Mistrzostwa Ukrainy Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej, które odbędą się razem z XIII Mistrzostwami Polski Dzieci z Domów Dziecka” – mówi Sylwester Trześniewski, prezes Stowarzyszenia „Nadzieja na Mundial”, które od 2010 roku organizuje największe w Polsce i na świecie turnieje piłkarskie dla dzieci z domów dziecka. – Zdecydowaliśmy się zorganizować Mistrzostwa Ukrainy, bo gdy rozpoczęliśmy pierwsze treningi w Polsce dla ukraińskich dzieci, widzieliśmy, jak działa magia piłki. Na początku dzieci ciągle sprawdzały w telefonach wiadomości z frontu – czy wszyscy ich bliscy i przyjaciele żyją. Po pewnym czasie zapomniały o wojnie, zaczęły się uśmiechać i były zwykłymi dziećmi, które jak wszystkie rywalizowały na boisku”.

„Nasze dzieci bardzo wiele przeszły. Przeżyły ogrom strachu, a teraz, choć są bezpieczne w Polsce, nadal boją się o życie tych, którzy zostali na Ukrainie. My dorośli jednak wiemy, że życie musi iść do przodu i że nie można żyć tylko rozpaczą. Dlatego udział w Mistrzostwach Ukrainy to dla dzieci wspaniała okazja do wyjścia z ciężkich emocji, do poczucia znowu radości z gry, ze spotkania z przyjaciółmi – mówi Serhii Stoliarenko, opiekun dzieci z Hulajpola ewakuowanych przez Fundację Happy Kids, którego podopieczni wezmą udział w Mistrzostwach. – Fakt, że zagrają w Mistrzostwach Ukrainy i w barwach ojczyzny jest dla dzieci ogromnie ważny – to jakby na chwilę wróciły do Ukrainy, znowu mogły poczuć się jak w ojczystym kraju. Dzięki temu, że dzieci będą grały jednocześnie z polskimi rówieśnikami to także szansa na nowe przyjaźnie i na wspólną radość z gry”.

„Byliśmy wręcz zaskoczeni tym, jak wielkie wsparcie dzieci z polskich domów dziecka okazały rówieśnikom z Ukrainy. Dostaliśmy wiele wiadomości, zdjęć i filmów z wyrazami solidarności dla Ukrainy, które publikowaliśmy w naszych mediach społecznościowych – dodaje Sylwester Trześniewski. – Dlatego zdecydowaliśmy się połączyć turnieje – jednocześnie rozgrywamy XIII Mistrzostwa Polski i Mistrzostwa Ukrainy. Chcemy, aby dla dzieci z polskich i ukraińskich domów dziecka było to wielkie spotkanie piłkarskiej rodziny, która nie tylko razem gra i świętuje miłość do piłki, ale także zawsze może liczyć na wzajemne wparcie i pomoc w najtrudniejszych chwilach”.

Podczas Mistrzostw rozegrany zostanie także Mecz Przyjaźni Polska-Ukraina, w którym razem z zawodnikami z domów dziecka wystąpią byli reprezentanci Polski w piłce nożnej, którzy od lat jako ambasadorzy mistrzostw wspierają młodych piłkarzy z domów dziecka. Na murawie zobaczymy m.in. Dariusza Dziekanowskiego, Tomasza Kłosa, Jacka Krzynówka i Radosława Majdana.

W XIII Mistrzostwach Polski i Mistrzostwach Ukrainy weźmie udział 40 drużyn z Polski i 30 z Ukrainy. Zorganizowanie tak wielkiej imprezy sportowej nie byłoby możliwe bez wsparcia wielu instytucji i firm. Od ponad dekady sponsorem turnieju jest sieć sklepów Biedronka.

„Było dla nas oczywiste, że w tym roku Mistrzostwa powinny połączyć młodych piłkarzy z Polski i Ukrainy. Razem z organizatorami chcieliśmy pokazać solidarność Biedronki z dzieciakami z Ukrainy – tak jak klienci naszej sieci wspierają Ukrainę codziennie. Wierzę, że chwile spędzone na przygotowaniach do turnieju i podczas zmagań pozwolą, choć na chwilę, przestać myśleć o tym co dzieje się w ich ojczyźnie. Z drugiej strony jesteśmy przekonani, że dla polskich wychowanków domów dziecka umiędzynarodowienie turnieju dodatkowo uatrakcyjni turniej” – mówi Arkadiusz Mierzwa, dyrektor komunikacji i CSR w sieci Biedronka.

5 czerwca będzie wielkim sportowym wydarzeniem w życiu setek dzieci z domów dziecka – do kibicowania im organizatorzy zapraszają wszystkich warszawiaków. Na kibiców, którzy odwiedzą w niedzielę stadion Hutnika Warszawa, będzie czekać rodzinny piknik z dmuchańcami, food-truckami i mnóstwem innych atrakcji. Wstęp dla publiczności jest wolny od godz. 15:30.

Lokalizacja: Stadion Hutnika Warszawa, ul. Marymoncka 42, Warszawa

Program XIII Mistrzostw Polski i Mistrzostw Ukrainy:

09:00 – 09:20 Uroczyste rozpoczęcie Mistrzostw,

09:30 – 14:30 Fazy grupowe rozgrywek,

15:40 – 17:10 Mecze faz pucharowych,

17:10 – 17:30 Mecze finałowe,

17:45 – 18:50 Mecz Przyjaźni Polska-Ukraina z udziałem byłych reprezentantów Polski,

19:10 – 20:40 Gala finałowa.

Organizator XIII Mistrzostw Polski i Mistrzostw Ukrainy: Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”

Współorganizator: Fundacja Happy Kids

Patroni honorowi: Minister Sportu i Turystyki; Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji; Ambasador Ukrainy w Polsce; PZPN

Patroni medialni: TVP Sport; PAP; halowarszawo.pl

Sponsor główny: sieć sklepów Biedronka

Sponsorzy: PZU, Blachy Pruszyński, Orlen

Partner Strategiczny: M.st. Warszawa

Partnerzy Główni: KEEZA, Miejskie Zakłady Autobusowe

Turniej wspiera agencja FleishmanHillard Warsaw.

Więcej informacji o Mistrzostwach na stronie www.nadziejanamundial.pl oraz na profilu Stowarzyszenia na Facebooku: Hope for Mundial.

KONTAKT:

Łukasz Cichy

FleishmanHillard Warsaw

tel. kom. +48 603 335 523

e-mail: lukasz.cichy@fleishmaneurope.com

Agata Brandt

Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”

tel. kom. +48 502 573 323, +48 519 826 464

e-mail: biuro@nadziejanamundial.pl

Źródło informacji: Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.05.2022, 14:00