Nowa polska produkcja HISTORY Channel. Dziennikarz i popularyzator historii Łukasz Kazek odkryje „Dolny Śląsk: Zaginione skarby”

23.09.2022, 10:54aktualizacja: 23.09.2022, 11:01

HISTORY Channel - „Dolny Śląsk: Zaginione skarby”
Od 11 października we wtorki o 21:00 tylko w telewizji HISTORY Channel.

Zwiastun wideo: https://youtu.be/KF0OGS0ctIQ

Wideo: wizyta na planie programu - https://youtu.be/7OHleZrKxhY

Zdjęcia do publikacji: https://www.dropbox.com/sh/ag3z34kpu55vkas/AADYfAffkj9pnzcon5T-KVfla?dl=0

W nowym polskim programie HISTORY Channel Łukasz Kazek zabierze widzów w podróż w głąb mitów i legend dotyczących złota III Rzeszy ukrytych na Dolnym Śląsku, jednym z najbardziej tajemniczych i przepełnionych historią regionów Polski. Łukasz Kazek jest polskim dziennikarzem i popularyzatorem historii, autorem książek, prezenterem telewizyjnym i gospodarzem popularnego kanału History Hiking na platformie YouTube.

Program „Dolny Śląsk: Zaginione skarby” to kolejna lokalna produkcja HISTORY Channel w Polsce.

„Sukces naszych polskich programów, takich jak >>Złoto Bałtyku<<, umocnił nas w przekonaniu, że widzowie pasjonują się lokalną historią, zwłaszcza taką opowiedzianą w zaskakujący sposób. Dzięki tej serii w towarzystwie Łukasza Kazka, który o Dolnym Śląsku opowiada, jakby czytał sensacyjną powieść, przeniesiemy się do najbardziej tajemniczego regionu Polski” - komentuje Izabella Wiley, SVP, General Manager A+E Networks CEE.

W trzech odcinkach dokumentalnej serii Łukasz Kazek wyruszy na wyprawę z poszukiwaczami skarbów, przeprowadzi także wywiady z historykami i świadkami wydarzeń z końca II wojny światowej i ich potomkami. Czy uda mu się rzucić nowe światło na tajemnice złotych pociągów, zaginionego złota Wrocławia i skarbów ukrytych w Szczelinie Jeleniogórskiej?

„Dolny Śląsk jest unikatowym rejonem w całej Europie. Nie ma takiego miejsca na świecie, gdzie jest tyle zamków, pałaców, podziemi, kopalni i przede wszystkim tego, co działo się tu w czasie II wojny światowej. To był schron III Rzeszy. Dlatego to jest taka mekka do końca niezbadana i te szuflady można wciąż otwierać i znajdować w nich nowe rzeczy, nowe skarby i nowe tropy” - komentuje prowadzący program Łukasz Kazek.

Producentem wykonawczym programu jest firma Vision House Productions, a za produkcję z ramienia HISTORY Channel odpowiedzialna jest Agnieszka Kubiak, dyrektor ds. lokalnych produkcji i kreacji A+E Networks.

„>>Dolny Śląsk: Zaginione skarby<< to program, który łączy w sobie opowieść o historii z aktywnym jej odkrywaniem. Nie wyobrażam sobie lepszego przewodnika po tajemnicach tego regionu niż Łukasz Kazek, który urodził się w Wałbrzychu, mieszka w Górach Sowich i którego pasja do popularyzowania historii - szczególnie tego regionu - jest wręcz niezwykła. Najlepszym tego dowodem są setki tysięcy wyświetleń w serwisie YouTube materiałów współtworzonych przez Łukasza. To dla nas wielka radość, że możemy pracować z nim przy produkcji dla HISTORY Channel” - komentuje Agnieszka Kubiak.

W kolejnych odcinkach serii Łukasz Kazek spróbuje odkryć tajemnice złotych pociągów, którymi Niemcy rzekomo chcieli wywieźć kosztowności u schyłku II wojny światowej. Podąży tropem Złota Wrocławia - kosztowności należących do mieszkańców miasta i zdeponowanych w bankach tuż przed wkroczeniem Armii Czerwonej. Podejmie także próbę odkrycia tajemnic Szczeliny Jeleniogórskiej, która ma skrywać złoto, liczne dzieła sztuki - w tym słynne jaja Fabergé.

„W tytule serii >>Dolny Śląsk: Zaginione skarby<< nie ma przypadku. Tutejsze góry są całe podziurawione tunelami, sztolniami po nieczynnych, już od wielu lat, kopalniach” - komentuje Michał Bielawski, reżyser programu. „Dolny Śląsk to region, który napełnił się legendami i tajemnicami na temat skarbów, które już odnaleziono, ale przede wszystkim na temat tych, do których ciągle nie ma dostępu” - dodaje reżyser.

Premiera programu „Dolny Śląsk: Zaginione skarby” już we wtorek, 11 października o 21:00 na HISTORY Channel.

KONTAKT:

Katarzyna Grynienko