“Pasja według św. Jana” Jana Sebastiana Bacha w Złotej Sali Musikverein

19.04.2022, 08:30aktualizacja: 19.04.2022, 08:39

Fot. Wojciech Rozenek - Pasja według św. Jana w Musikverein
W wykonaniu Orkiestry Instrumentów Dawnych MACV Warszawskiej Opery Kameralnej oraz Zespołu Wokalnego Warszawskiej Opery Kameralnej.

Pamięci ofiar wojny w Ukrainie 2022

Gromkimi brawami oraz bisami zakończył się w dniu 14 kwietnia, koncert „Pasja według św. Jana” Jana Sebastiana Bacha w Złotej Sali Musikverein w Wiedniu.

Podczas koncertu wystąpili soliści: Natalia Rubiś - sopran, Jan Petryka - tenor, Artur Janda - bas (Jezus), Rafał Tomkiewicz - kontratenor, Łukasz Górczyński - bas (Piłat), Aleksander Kunach - tenor (Ewangelista) wraz z Orkiestrą Instrumentów Dawnych Warszawskiej Opery Kameralnej MACV pod dyrekcją Michała Maciaszczyka oraz Zespołem Wokalnym Warszawskiej Opery Kameralnej pod kierownictwem Krzysztofa Kusiela-Moroza.

Koncert w Wiedniu był wyrazem artystycznego hołdu i solidarności z ofiarami bestialskiej wojny w Ukrainie, a wszyscy artyści mieli wpięte w klapy wstążki w kolorach ukraińskiej flagi.

Gośćmi wydarzenia byli m.in. Jolanta Róża Kozłowska, ambasador Polski w Austrii, dr Vasyl Khymynets, ambasador Ukrainy w Austrii oraz dr Teresa Indjein - ambasador, Ministerstwo do spraw Europy, Integracji i Spraw Zagranicznych Austrii, dyrektor Departamentu Polityki Kulturalnej.

,,To wielkie wyzwanie związane z >>Pasją<<, która mówi o tym, że cierpienie może przynieść wyzwolenie, w związku z tym jest to również głębokie przeżycie duchowe. To dzieło, które nas wszystkich powinno w jakiś sposób poruszyć ze względu na to, że ktoś oddaje życie za naszą wolność. Dlatego też chcielibyśmy zadedykować wykonanie tego dzieła wszystkim tym, którzy oddają życie za wolność świata w Ukrainie’’ – powiedział dyrygent Michał Maciaszczyk.

„Musikverein to kolejne spełnione marzenie Warszawskiej Opery Kameralnej. To był nasz pierwszy koncert w tej prestiżowej, znanej na całym świecie sali, ale dziś wiemy że nie ostatni. Wracamy tu za rok” - po koncercie dodała Alicja Węgorzewska, dyrektor artystyczny Warszawskiej Opery Kameralnej.

Więcej informacji dotyczących Warszawskiej Opery Kameralnej znajdą Państwo na stronie: https://operakameralna.pl/

Źródło informacji: Warszawska Opera Kameralna

Data publikacji 19.04.2022, 08:30