Mamiński prezes PKP SA: założenia utworzenia holdingu PKP są już przygotowane

29.03.2018, 20:29aktualizacja: 29.03.2018, 20:29

Założenia utworzenia holdingu PKP są już przygotowane, a prezentacja koncepcji jego utworzenia zostanie przedstawiona w pierwszym tygodniu po świętach wielkanocnych - poinformował PAP prezes PKP SA Krzysztof Mamiński.

"W pierwszym tygodniu po świętach wielkanocnych odbędzie się spotkanie zarządów wszystkich spółek kolejowych. Podczas tego spotkania zostanie zaprezentowana cała koncepcja utworzenia holdingu grupy PKP. Założenia są już przygotowane i będą podczas tej narady prezentowane" - powiedział PAP Mamiński.

Dodał, że na spotkaniu reprezentowane będą zarządy wszystkich spółek, które mają wejść w skład holdingu. Obecni mają też być przedstawiciele ministerstwa infrastruktury z ministrem Andrzejem Adamczykiem i wiceministrem Andrzejem Bittelem.

Mamiński zaznaczył, że choć w Polsce nie ma typowego prawa holdingowego, to stworzenie takiego organizmu jest możliwe, a przykładem tego są takie grupy jak KGHM, PGNiG, PKN Orlen, czy Tauron.

Prezes wyjaśnił, że nowa struktura nie odbiera samodzielności spółkom, a wykorzystane zostaną możliwości współdziałania, poczynając od ustalania wspólnej strategii zarządzania, przez wszystkie inne działania, które są częścią wspólną spółek kolejowych.

"Możemy wspólnie zarządzać personelem, finansami, możemy wspólnie przeprowadzać szkolenia, robić zakupy. Ponadto możemy mieć wspólną politykę informacyjną, czy skoordynowaną obsługę prawną" - powiedział Mamiński.

Prezes dodał, że dzięki wprowadzeniu struktury holdingowej pojawią się w grupie oszczędności.(PAP)

autorzy: Łukasz Pawłowski, Mariusz Polit

edytor: Dorota Skrobisz Mamiński