MNiSW: "Ścieżki Kopernika 2.0" - nowy konkurs MNiSW dla popularyzatorów nauki (komunikat)

18.08.2015, 14:29aktualizacja: 18.08.2015, 14:29

Ponad 3 mln zł Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczy dla laureatów konkursu „Ścieżki Kopernika 2.0”. To kolejna edycja programu przygotowanego specjalnie dla popularyzatorów nauki.

„Ścieżki Kopernika 2.0” będą nawiązywały do idei pierwszej edycji programu, realizowanego w 2013 i 2014 r. Ta cieszyła się dużą popularnością i zainteresowaniem. – Chodzi nam o jeszcze większe rozbudzenie zainteresowania nauką, zachęcanie młodzieży do zgłębiania jej tajników oraz pokazania lokalnym społecznościom, w jaki sposób odkrycia naukowe wpływają na codzienne życie – mówiła minister Lena Kolarska-Bobińska.

W przygotowaniu 16 zwycięskich projektów wzięło wtedy udział blisko 4 tys. osób – przede wszystkim uczniów z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. Gdy toruńscy licealiści zapoznawali się z warsztatem pracy historyka, u podnóży Kopca Kościuszki stanęła wystawa „Żywe Konstrukcje”. W tym samym czasie w Łodzi m.in. gimnazjaliści brali udział w innowacyjnych lekcjach chemii, a uczniowie z województwa dolnośląskiego zajęli się problemem zanieczyszczenia światłem.

W „Ścieżkach Kopernika 2.0”, podobnie jak w pierwszej edycji, wybranych zostanie 16 projektów, po jednym w każdym z województw. Każdy projekt będzie mógł liczyć na finansowanie w wysokości maksymalnie do 200 tys. zł – łączny budżet drugiej edycji konkursu wyniesie 3,2 mln zł. W konkursie udział będą mogły wziąć konsorcja, tworzone przez co najmniej jedną uczelnię i jedną organizację pozarządową lub instytucję zajmująca się popularyzacją nauki.

Program został zgłoszony do realizacji w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Nabór wniosków ma zostać otwarty na początku 2016 r., a do realizacji zwycięskich projektów będzie można przystąpić już we wrześniu tego samego roku.

kom/ mkz/

Data publikacji 18.08.2015, 14:29