Nauka i technologie

Bankowość Spółdzielcza we współpracy z HEUTHES poszerza wachlarz produktowy i uruchamia nową usługę przelewy na telefon P2P w aplikacjach mobilnych

15.11.2021, 11:34aktualizacja: 15.11.2021, 11:40

Oprogramowanie HEUTHES po raz kolejny miało okazję wesprzeć rozwój funkcjonalny Banków Spółdzielczych.

W ostatnich miesiącach, oferowany przez HEUTHES system MULTICENTAUR–HUB-BLIK został rozbudowany o funkcjonalność przelewów natychmiastowych na telefon, obsługiwanych we współpracy z Polskim Standardem Płatności (PSP).

W ramach wdrożenia rozbudowano komunikację z PSP, notyfikacje dla aplikacji mobilnych, procesy autoryzacji i księgowania transakcji. Dodatkowo wszystkie niezbędne narzędzia do procesu inicjowania i obsługi przelewów na telefon oraz API dla aplikacji mobilnych, zostały wystawione na MULTICENTAUR-HUB-BS-API, co rozszerzyło wachlarz usług oferowanych przez Banki Zrzeszające dla współpracujących z nimi Banków Spółdzielczych.

BS API to nowatorska aplikacja mobilna firmy HEUTHES, która umożliwia użytkownikom, po bezpiecznym zalogowaniu się z wykorzystaniem biometrii, dostęp do rachunku i historii transakcji. Aplikacja daje również sposobność wykonywania przelewów i płatności mobilnych, dodawania i zarządzania kartami dodanymi w ramach płatności BLIK portfeli cyfrowych oraz ułatwia i przyspiesza zakupy w sklepach internetowych.

Sposób oferowania usługi P2P jest związany ze wspólną inicjatywą Bankowości Spółdzielczej polegającą na unifikacji rozwiązań, oferowanych dostawcom systemów funkcjonujących w Bankach Spółdzielczych.

Dzięki takiej formie implementacji przelewów na telefon P2P, mogą one zostać uruchomione we wszystkich 560 Bankach Spółdzielczych funkcjonujących w ramach Spółdzielczej Grupy Bankowej - SGB i Banku Polskiej Spółdzielczości – BPS, w dowolnym czasie wybranym przez dany Bank Spółdzielczy.

MULTICENTAUR PAYMENT HUB firmy HEUTHES to jeden z największych systemów bankowych w Polsce, który zapewnia obsługę transakcji bankowych.

System MULTICENTAUR PAYMENT HUB BS-API umożliwia centralizację usług płatniczych. Umożliwia on konsolidację odmiennych sposobów przetwarzania płatności funkcjonujących w poszczególnych bankach danego zrzeszenia w jednolity, ustandaryzowany i skoordynowany proces. Tym samym umożliwia globalne zarządzanie wszystkimi typami płatności, a to z kolei redukuje koszty zakupu i utrzymania oprogramowania oraz infrastruktury bankowej.

System MULTICENTAUR PAYMENT HUB BS API dla Bankowości Spółdzielczej został wyróżniony nagrodą główną Hit Roku 2020 w konkursie Gazety Bankowej, przeznaczonym dla firm, które swoje usługi i produkty polecają bankom, firmom i instytucjom finansowym.

We wrześniu 2020 firma HEUTHES podpisała list intencyjny o współpracy przy dalszym rozwoju BS API z Bankami zrzeszającymi Banki Spółdzielcze – SGB Bank S.A. i BPS S.A., Związkiem Banków Polskich oraz z firmami informatycznymi i izbami gospodarczymi. Rozbudowa BS API o przelewy na telefon jest wkładem firmy HEUTHES w realizację tego porozumienia.

Więcej informacji na stronach www.heuthes.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 15.11.2021, 11:34
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.

Pozostałe z kategorii