Nauka i technologie

EKF 2024: debatę prezesów zdominowały kwestie bezpieczeństwa związane z upowszechnieniem AI

13.06.2024, 11:31aktualizacja: 13.06.2024, 11:36

Wyzwania związane z wdrażaniem sztucznej inteligencji w sektorze bankowym zdominowały 12 czerwca debatę prezesów tradycyjnie wieńczącą Europejski Kongres Finansowy. „Na tle innych zagadnień drastycznie wyróżniają się kwestie bezpieczeństwa, bo te same narzędzia wykorzystują przestępcy i terroryści” - mówił Piotr Alicki, prezes zarządu Krajowej Izby Rozliczeniowej S.A.

Najważniejszymi punktami na tegorocznej „Mapie wyzwań przed sektorem bankowym” są: interwencjonizm państwowy, ryzyka geopolityczne, dojrzałość i skala lokalnego rynku finansowego, prokonsumenckie orzecznictwo, nadmierne regulacje oraz obciążenia fiskalne. Od strony technologii na pierwszy plan wysuwają się natomiast wyzwania związane z zabezpieczeniem zarówno banku, jak i jego klientów, przed atakami i oszustwami.

Sesję finałową „Kompendium CEO - Mapa wyzwań przed sektorem bankowym. Wyzwania i priorytety sektora bankowego w 2024 r.” rozpoczęła dyskusja o szansach i zagrożeniach ze strony nowych technologii jak generatywna sztuczna inteligencja, która w najbliższej przyszłości zrewolucjonizuje sposób świadczenia usług bankowych.

W debacie, poprowadzonej przez Leszka Pawłowicza, koordynatora EKF, wzięli udział: Brunon Bartkiewicz, prezes zarządu ING Banku Śląskiego S.A.; Joao Bras Jorge, prezes zarządu Banku Millenium S.A.; Elżbieta Czetwertyńska, prezes zarządu Citi Handlowego; Michał Gajewski, prezes zarządu Santander Bank Polska S.A.; Przemek Gdański, prezes zarządu BNP Paribas Bank Polska S.A.; Adam Marciniak, prezes zarządy VeloBanku S.A.; Szymon Midera, wiceprezes zarządu PKO BP oraz Cezary Stypułtowski, prezes zarządu mBank S.A.

Uczestnicy debaty odnieśli się do wniosków z „Technologicznego okrągłego stołu EKF”, które przedstawił Piotr Alicki, prezes zarządu Krajowej Izby Rozliczeniowej S.A.

Prezesi polskich banków zgadzają się, że sektor bankowy czeka duży wysiłek, aby doposażyć klientów w takie instrumenty, na których mogliby się oprzeć w sytuacji zagrożenia.

„W bankowości obowiązuje zasada 3 S: Security (bezpieczeństwo), Secrecy (dyskrecja) i Stability (stabilność). Nasza misja nie ogranicza się do zapewnienia bezpieczeństwa w aplikacjach bankowych, bo źródłem zagrożeń mogą stać się aplikacje zewnętrzne” - podkreślił Cezary Stypułtowski z mBank S.A.

W opinii Elżbiety Czetwertyńskiej z Citi Handlowego ataki cybernetyczne i oszustwa związane z fałszywymi inwestycjami są coraz bardziej wyrafinowane i trudniejsze do uniknięcia. Dlatego bardzo ważne są inwestycje w rozwiązania technologiczne.

„Ilość oszustw rośnie i ta tendencja się utrzyma. Z drugiej strony pracujemy nad wdrożeniem AI do bankowości, bo bez tego przyszłość sektora jest mało realna. Musimy wspólnie pochylić się nad tym, żeby odnieść jak najwięcej korzyści, nie podejmując zbędnego ryzyka” - zaznaczyła prezes Citi Handlowego.

Przemek Gdański, prezes BNP Paribas Bank Polski S.A., dodał, że cyberprzestępczość to przede wszystkim losowe ataki, przed którymi banki są dobrze zabezpieczone. Większym problemem są bezpośrednie ataki na klientów banku, które przybierają różne formy.

„Trzeba edukować klientów, bo nic nie zastąpi wiedzy, żeby nie klikać w podejrzane linki, nie odpowiadać na podejrzane rozmowy i nie podawać żadnych haseł dostępu” - powiedział Przemek Gdański.

W opinii Michała Gajewskiego, prezesa Santander Bank Polska S.A., priorytety w bankowości zmieniły się od wybuchu wojny na Ukrainie, kiedy kwestie bezpieczeństwa nabrały jeszcze większego znaczenia.

„Dotychczas konkurowaliśmy ze sobą, budując najlepsze doświadczenie klienta. Ale żyjemy w czasach, w których bezpieczeństwo coraz bardziej interesuje klientów. Pytają np., jakie systemy zabezpieczeń mamy, gdzie są trzymane dane. Dlatego uważam, że przetrwają nie te banki, które oferują najlepsze doświadczenie klienta, ale te najbezpieczniejsze” - zaznaczył Michał Gajewski.

Szymon Midera, wiceprezes PKO Banku Polskiego wskazał, że bezpieczeństwo powinno zostać zbudowane na bazie „hipersystemu” sektorowego, zintegrowanego z systemem antyfraudowym Najwyższej Izby Kontroli oraz systemami Urzędu Skarbowego i Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Taki system zapewni szczelność i zatrzyma nieautoryzowane transakcje.

Zdaniem Adama Marciniaka, prezesa VeloBanku S.A., banki zawsze tworzyły innowacyjne, wspierające gospodarkę rozwiązania - jak system identyfikacji czy popularyzacja usług cyfrowych w administracji. Ale rolą banków jest także edukacja społeczeństwa.

„Obecnie mało kto nie korzysta z chatu GPT. Trzeba wejść w technologie, ale przy tym ograniczyć takie zagrożenia jak np. deep fake. Działania na poziomie sektorowym są kluczowe, ale żeby przygotować reakcje ludności na zagrożenia, konieczna będzie także współpraca z sektorem siłowym” - stwierdził Adam Marciniak.

Europejski Kongres Finansowy to jedno z najważniejszych spotkań świata finansów w Polsce. Kongres zaprasza do nieskrępowanej debaty na temat stabilności europejskiego i polskiego systemu finansowego, a także wypracowania rekomendacji w zakresie rozwiązań systemowych dotyczących bezpiecznego i zrównoważonego rozwoju. XIV edycja EKF odbyła się w dniach 10-12 czerwca w Sopocie.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 13.06.2024, 11:31