Nauka i technologie

EKF: dobra płaca, praca w systemie hybrydowym oraz nowe technologie - warunkami napływu specjalistów IT do sektora bankowego

09.06.2022, 08:52aktualizacja: 09.06.2022, 08:56

Największym wyzwaniem dla polskich instytucji finansowych jest obecnie zapewnienie odpowiednio wykwalifikowanych kadr z branży IT i cyberbezpieczeństwa - zgodzili się uczestnicy dyskusji pod hasłem „Technologiczny okrągły stół EKF - mapa wyzwań dla sektora bankowego 2022-2025”, która odbyła się podczas Europejskiego Kongresu Finansowego w Sopocie. To spostrzeżenie potwierdzają również wyniki ankiety przeprowadzonej wśród polskich banków.

Sektor bankowy obecnie intensywnie wykorzystuje nowe technologie - zarówno w ofercie dla klientów, jak i dla zapewnienia bezpieczeństwa dokonywanych transakcji. W związku z tym w bankach istnieje ogromne zapotrzebowanie na wykwalifikowane kadry z obszarów IT i cyberbezpieczeństwa. Uczestnicy debaty zastanawiali się, jak przyciągnąć je do instytucji finansowych i zatrzymać na dłużej.

„Transformacja sektora bankowego do firm technologicznych to jest ogromna zmiana i wyzwanie. Technologia już jest i będzie jeszcze bardziej potrzebna w bankach, dlatego specjaliści IT będą niezbędnie potrzebni, a obecnie nie jesteście dla nich pracodawcą pierwszego wyboru” - powiedział Radosław Frańczak, partner, CESA Consulting SAP Leader, EY Consulting, zwracając się do panelistów reprezentujących banki.

Jednak większość ekspertów biorących udział w debacie było zdania, że banki, choć nie są już tak oblegane jak kilka lat temu przez młode talenty z branży cyfrowej, to nadal pozostają atrakcyjnym pracodawcą. „Problem polega na tym, że obecnie jesteśmy jednym z wielu graczy i funkcjonujemy na rynku konkurencyjnym, ale nadal jesteśmy interesujący” - podkreślał Piotr Alicki, prezes zarządu Krajowej Izby Rozliczeniowej S.A.

„Jest jedna rzecz, którą przede wszystkim my oferujemy. Banki mogą zapewnić ciągłość -mówiła Katarzyna Majewska, członek zarządu, Bank Handlowy w Warszawie S.A.

Jednak wskazała, że aby przyciągnąć większą liczbę młodych specjalistów, należy popracować nad wizerunkiem sektora bankowego, które obecnie jest negatywny.

„To pokolenie, które wchodzi na rynek, po prostu brzydzi się pracy w banku. Ja to widzę w problemie ze znalezieniem ludzi - zauważył Paweł Bartusch, CIO, Santander Bank Polska S.A. - Ważne jest, żeby taki człowiek zrozumiał, że w banku będzie miał skalę, której nie znajdzie gdzie indziej, i możliwości rozwoju”.

Za taki „wabik” dla młodych specjalistów IT eksperci uznali możliwość kontaktu z nowymi technologiami, jak np. praca w chmurze oraz szanse na zdobywanie kompetencji cenionych na rynku.

„Zachętą może być praca nad ciekawymi zagadnieniami, nowymi technologiami, proponowanie tym ludziom czegoś, co umożliwi zrealizowanie ich aspiracji i potrzeb” - stwierdził Błażej Szczecki, wiceprezes zarządu Banku Pekao S.A., nadzorujący Pion Technologii i Operacji.

„Jest w końcu duży potencjał talentów również wśród ludzi w dojrzałym wieku. W tej chwili w BNP Paribas prowadzimy program adresowany do pracowników 50 plus, którym oferujemy szkolenia bazowe z IT, bo są tam obszary, gdzie próg wejścia jest niski” - zwróciła uwagę Magdalena Nowicka, wiceprezes zarządu BNP Paribas Bank Polska S.A., Obszar Nowych Technologii i Cyberbezpieczeństwa.

W rekrutacji kadry cyfrowej koniecznością jest też obecnie zapewnienie możliwości pracy stacjonarnej lub hybrydowej oraz zarobki konkurencyjne wobec tych oferowanych przez firmy technologiczne.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 09.06.2022, 08:52