Nauka i technologie

Finał XIX edycji konkursu Popularyzator Nauki

05.12.2023, 15:11aktualizacja: 05.12.2023, 15:24

PAP - grafika
W dniu 8 grudnia 2023 o godz. 12.00 odbędzie się uroczystość rozdania nagród w konkursie Popularyzator Nauki, organizowanym przez serwis Nauka w Polsce, który jest wydawany przez Fundację Polskiej Agencji Prasowej.

W tegorocznej XIX edycji konkursu Popularyzator Nauki wpłynęło około 100 zgłoszeń, do oceny zakwalifikowano 84. Do grupy finałowej przeszło 21 zgłoszeń - osób, zespołów, instytucji i mediów popularyzujących naukę.

Laureatów, wyłonionych przez jury w drugim etapie ocen, poznamy w piątek 8 grudnia podczas gali w Warszawie. Zwycięzcy XIX edycji konkursu zostaną nagrodzeni w kategoriach: Naukowiec, Animator, Zespół, Instytucja i Media. Wręczona zostanie także Nagroda Główna konkursu. Jak co roku redakcja serwisu Nauka w Polsce przyzna pozaregulaminową Nagrodę im. red. Tomasza Trzcińskiego za wzorcową politykę informacyjną.

W ubiegłorocznej edycji nagrody dostali: dr Paweł Grzesiowski - pediatra (nagroda główna), dr hab. Wiktor Kotowski z UW - zaangażowany w ochronę ekosystemów bagiennych w Polsce i na świecie, Lubelski Festiwal Nauki, Stowarzyszenie WroSpace z Wrocławia, Agnieszka Krzemińska - dziennikarka naukowa tygodnika „Polityka”, i Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik.

Szczegółowe informacje i lista nominowanych są dostępne na stronie internetowej: https://naukawpolsce.pl/tag/popularyzacja.

Organizator zaprasza na transmisję online z uroczystości, którą będzie można oglądać na stronie serwisu Nauka w Polsce i na profilu Fb.

Źródło informacji: Nauka w Polsce

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE