Nauka i technologie

Getac zostaje pierwszym producentem wprowadzającym zintegrowaną technologię LiFi na rynek przenośnych komputerów o wzmocnionej konstrukcji

02.11.2020, 10:19aktualizacja: 02.11.2020, 10:24

PR Newswire/Getac
Obecnie firma blisko współpracuje z wybranymi klientami strategicznymi nad komercjalizacją nowego rozwiązania w oparciu o konkretne zastosowania i wymogi poszczególnych sektorów.

TAJPEJ, 2 listopada 2020 r. /PRNewswire/ -- Firma Getac poinformowała o wprowadzeniu na rynek zintegrowanej technologii LiFi klasy rugged bazującej na rozwiązaniach pureLiFi. Oznacza to, że liczne grono odbiorców z wielu specjalistycznych sektorów będzie wkrótce mogło korzystać z dobrodziejstw niezawodnych i innowacyjnych urządzeń łączności LiFi, bazujących na wykorzystaniu światła widzialnego do komunikacji bezprzewodowej w jednym urządzeniu, które znajdzie dzięki temu szereg nowych zastosowań.

Dotychczas użytkownicy chcący korzystać z możliwości oferowanych przez technologię LiFi musieli stosować urządzenia podłączane z boku do gniazda USB. Rozwiązanie takie jest bardzo podatne na uszkodzenia w przypadku nawet najmniejszego uderzenia lub upadku. W efekcie, nie sprawdzało się w wielu środowiskach pracy, takich jak np. obronność, bezpieczeństwo publiczne, branża motoryzacyjna, energetyczna czy sektor produkcyjny. Dzięki wprowadzonym innowacjom użytkownicy z tych branż będą mogli zakupić urządzenie o wzmocnionej konstrukcji ze zintegrowaną technologią LiFi. Pierwszymi urządzeniami Getac oferującymi zintegrowaną technologię LiFi są tablety UX10 klasy fully rugged, które niedawno miały swój debiut rynkowy.

Technologia LiFi - wysokiej jakości, bezpieczna optyczna komunikacja bezprzewodowa

Technologia LiFi (Light Fidelity) wykorzystuje do transmisji danych światło widzialne zamiast fal radiowych, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych technologii, takich jak WiFi, LTE, 4G, czy 5G. To nowoczesne rozwiązanie oferuje wiele korzyści w stosunku do technologii radiowych, w tym:

• wyższe standardy zabezpieczające prywatność i bezpieczeństwo danych: światło można łatwiej kontrolować i zabezpieczać w przestrzeni fizycznej niż fale radiowe. W związku z tym jest ono znacznie mniej podatne na ataki hakerskie, czy przechwytywanie, jednocześnie dając większą kontrolę nad lokalizacją sieci, śledzeniem zasobów, czy uwierzytelnianiem użytkownika;

• lepszą jakość połączenia: LiFi oferuje tysiąckrotnie większą gęstość danych w stosunku do sieci radiowych, skutkując wyższą niezawodnością i brakiem zakłóceń. LiFi nie zakłóca także sygnału radiowego, dzięki czemu obydwa typy sieci mogą działać równolegle w tej samej przestrzeni fizycznej;

• niezwykle małe opóźnienia: połączenia optyczne charakteryzują się znacznie krótszymi opóźnieniami niż technologie radiowe. Pozwala to radykalnie poprawić innowacyjność rozwiązań, automatyzację i użyteczność w zastosowaniach takich jak rzeczywistość rozszerzona (AR) czy wirtualna (VR).

Nowe zastosowania w wielu sektorach

Dzięki połączeniu niezawodności z możliwościami, jakie daje łączność LiFi sprzęt znajdzie nowe zastosowania w wielu sektorach. Można wśród nich wymienić można:

• sektor obronny: z natury bezpieczne, w pełni wytrzymałe rozwiązania, służące do komunikacji mogą być szybko uruchamiane w terenie dzięki minimalnym wymogom w zakresie okablowania;

• bezpieczeństwo publiczne: błyskawiczne gromadzenie i transmisja danych z danego miejsca w sytuacjach awaryjnych, w oparciu o wysokiej jakości łączność LiFi charakteryzującą się krótkimi opóźnieniami;

• branża motoryzacyjna: pobieranie danych szybko i bez zakłóceń w celu aktualizacji oprogramowania pojazdu w fabryce lub warsztacie;

• sektor produkcyjny i energetyczny: technologia LiFi może ułatwić modernizację starej infrastruktury pod kątem Internetu Rzeczy (IoT), wspierając transformację cyfrową w obszarach, w których zastosowanie sprzętu bazującego na komunikacji radiowej mogłoby negatywnie wpływać na operacje krytyczne dla bezpieczeństwa.

„W Getac współpracujemy z liczną grupą klientów z różnych sektorów. Wielu z nich musi się mierzyć z konkretnymi problemami i ma bardzo specyficzne wymagania dotyczące stosowanych technologii – powiedział Rick Hwang, prezes Rugged & Video Solutions Business Group w Getac. – Przekazywany dzisiaj komunikat po raz kolejny potwierdza nasze zaangażowanie w rozwiązywanie tych problemów poprzez łączenie nowych technologii o dużych możliwościach, takich jak LiFi, ze sprawdzonymi i wytrzymałymi urządzeniami w ramach najlepszych w branży rozwiązań, które doskonale sprawdzają się nawet w najbardziej niekorzystnych warunkach pracy”.

Getac

Getac Technology Corporation to spółka należąca do grupy MiTAC-Synntex Business (w 2019 r. grupa odnotowała roczny przychód na poziomie 40 mld USD). Firma powstała w 1989 r. jako joint venture z GE Aerospace w celu dostarczania elektroniki na potrzeby sektora zbrojeniowego. Obecnie Getac w swojej ofercie posiada notebooki i tablety klasy rugged o wzmocnionej konstrukcji przeznaczone nie tylko dla wojska, ale również dla branży motoryzacyjnej i przetwórczej, policji, straży pożarnej, a także użytkowników z branży energetycznej, produkcyjnej, transportowej i logistycznej. Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.getac.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1318781/Getac_Logo.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1321662/Getac_Manufacturing.jpg