Nauka i technologie

Jak skutecznie działać na rzecz dobrostanu społeczeństw

23.06.2024, 09:00aktualizacja: 23.06.2024, 09:00

Trzeba rozwijać więzi społeczne, aby równoważyć negatywne skutki industrializacji oraz zwiększać zrównoważony dobrostan współczesnych i przyszłych społeczeństw – podkreślają psycholodzy. Rekomendują decydentom rozwijanie kulturowo wrażliwego dobrostanu i zaangażowania społecznego.

Instytut Psychologii Polskiej Akademii Nauk, Uniwersytet SWPS oraz Uniwersytet w Oslo przeprowadziły szereg badań, w tym szeroko zakrojone badanie międzykulturowe, których celem było zbadanie procesów rozwoju społecznego oraz zrozumienie ich z perspektywy wrażliwej na różnice kulturowe.

Badacze próbowali znaleźć odpowiedzi na pytania: w jaki sposób dokonywać pomiaru rozwoju społecznego? Jakie są pożądane kierunki rozwoju w różnych społeczeństwach na świecie? Jak rozwijać kulturowo wrażliwy dobrostan i zaangażowanie społeczne w obliczu zachodzących na świecie zmian?

„Wyniki badań mogą mieć istotne znaczenie w obszarze analiz nad rozwojem społecznym oraz praktyczne implikacje w programowaniu międzynarodowej polityki społecznej, w tym polityki migracyjnej, działań edukacyjnych i charytatywnych na skalę globalną, a także innych inicjatyw wymagających komunikacji międzykulturowej” - podkreślili autorzy badań na stronie podsumowującej projekt.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C103146%2Cjak-skutecznie-dzialac-na-rzecz-dobrostanu-spoleczenstw.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 23.06.2024, 09:00