Newsletter

Nauka i technologie

Kontrola IJHARS: 40 proc. sklepów sprzedaje towar z nieprawidłowościami

19.12.2025, 11:32aktualizacja: 19.12.2025, 11:33

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Fot. PAP - kadr z filmu
Fot. PAP - kadr z filmu
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) poinformowała o wynikach kontroli przeprowadzonych w bieżącym roku - stwierdzono nieprawidłowości w zakresie jakości mięsa, wędlin i serów oferowanych konsumentom. IJHARS przestrzega przed pochopnymi zakupami w gorącym okresie przedświątecznym: należy sprawdzać termin przydatności do spożycia, pochodzenie i wygląd produktów.

Inspektorzy IJHARS sprawdzili jakość mięsa czerwonego, wędlin oraz serów sprzedawanych luzem. Kontrolę przeprowadzono na terenie całego kraju w II kwartale 2025 r., ze względu na wysoki odsetek nieprawidłowości ujawnionych w roku biegłym. Pod lupę wzięto 108 sklepów w całej Polsce, a wyniki pokazują, że sytuacja w wielu miejscach wymaga poprawy.

Uchybienia odnotowano we wszystkich kontrolowanych kategoriach produktów. Nieprawidłowości dotyczące mięsa czerwonego wykryto w 20 sklepach, przetworów mięsnych w 25 placówkach, a serów (podpuszczkowych dojrzewających - tzw. „żółtych”) - w 17. 

Największy odsetek nieprawidłowości - 30 % wszystkich zakwestionowanych partii produktów - dotyczył znakowania. Oznacza to, że konsumenci są wprowadzani w błąd i nie zawsze kupiony produkt finalnie jest tym, czego szukali. Nieprawidłowości przybierają różne formy: od fałszowania kraju pochodzenia po ukrywanie prawdziwego składu.

W przypadku mięsa czerwonego stwierdzono m.in. podawanie pochodzenia niezgodnie z prawdą, np. wskazano Polskę zamiast Danii, Hiszpanię zamiast Polski. Inspektorzy stwierdzili również, brak gatunku mięsa, zamieszczenie znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski" - podczas gdy mięso pochodziło z Hiszpanii/Niemiec, podanie w nieprawidłowej formie terminu przydatności do spożycia. Inspektorzy pobrali również próbki do badań laboratoryjnych mięsa i wykryli obecność niedozwolonych azotanów (3 partie) oraz dodaną wodę (2 partie).

W przypadku wędlin odkryto m.in. brak nazwy, oferowanie do sprzedaży produktu przeterminowanego, brak oznakowania w języku polskim. Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały obecność niedeklarowanych składników, np. innego surowca mięsnego (wołowiny i drobiu w wędlinie wieprzowej), azotanu sodu. Odnotowano również zawartość tłuszczu niezgodną z deklaracją wskazaną w wartości odżywczej (podanej dobrowolnie w miejscu sprzedaży).

Jeśli chodzi o ser, inspektorzy stwierdzili brak wykazu składników, nazwy produktu czy danych identyfikujących producenta.

Wśród partii poddanych kontroli nie było produktów ekologicznych oraz posiadających chronioną nazwę pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) i oznaczenie gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS). W wyniku kontroli nie wykazano bezprawnego stosowania tych określeń.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali ogółem 27 decyzji administracyjnych, nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 41 913 zł. Ponadto inspektorzy nałożyli na osoby odpowiedzialne 11 mandatów karnych na łączną kwotę 2700 zł. Wszczęli też 27 postępowań administracyjnych, wydali 42 zalecenia pokontrolne.

https://www.gov.pl/web/ijhars/kontrola-ijhars-40-proc-sklepow-sprzedaje-towar-z-nieprawidlowosciami 

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
Data publikacji 19.12.2025, 11:32
Źródło informacji PAP MediaRoom
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ