Nauka i technologie

Krajowy System eFaktur - KSeF

30.06.2022, 15:22aktualizacja: 30.06.2022, 15:28

Fot. Envato Elements
Platforma KSeF to sposób na ułatwienie transakcji elektronicznych. System pozwala na wystawianie i otrzymywanie faktur drogą elektroniczną. Odbieranie faktur ustrukturyzowanych w ten sposób wymaga akceptacji odbiorcy, a wyrażenie zgody powinno odbywać się na identycznych zasadach, jakie obowiązują do tej pory dla faktur elektronicznych. Jak wynika z komunikatów Ministerstwa Finansów, nowa faktura ustrukturyzowana będzie działała jako jedna z dopuszczalnych form dokumentowania transakcji, obok elektronicznych oraz papierowych. Rozwiązanie jest w fazie testowej, a w pełnej wersji ma zostać wprowadzone w 2024 roku.

KSeF - zmiany w biznesie

Wprowadzenie Krajowego Systemu eFaktur wiąże się ze zmianami w zarządzaniu przedsiębiorstwami. Korzystanie z niego ma mieć charakter obligatoryjny, co wiąże się z ujednoliceniem struktury tego typu dokumentów. Dzięki temu możemy zredukować eksploatację zasobów takich jak papier czy tusz do drukarki, a także związane z tym koszty i niedogodności. Konieczne będzie dostosowanie wewnętrznego procesu fakturowania do wymogów związanych z JPK. KSeF (https://infinite.pl/czym-jest-ksef/) daje również szansę na ograniczenie liczby niezbędnych korekt dzięki automatyzacji sprawdzania reguł biznesowych przed wystawieniem faktury.

Faktura ustrukturyzowana - czym jest?

Jak wynika z definicji, „faktury ustrukturyzowane to faktury, które będą wystawiane przez podatników za pośrednictwem systemu teleinformatycznego, tj. Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF), oznaczone przydzielonym numerem identyfikującym fakturę w tym systemie. Otrzymywanie faktur ustrukturyzowanych przy użyciu KSeF będzie wymagało akceptacji odbiorcy takiej faktury”.

Korzyści z systemu KSeF - co zyskujemy?

System KSeF to platforma, która ma stanowić ułatwienie dla przedsiębiorców. Jedną z podstawowych zalet okazuje się szybszy termin zwrotu VAT - będzie to trwało 40 dni, zamiast dotychczasowych 60. Rozwiązanie gwarantuje stały i bezpieczny dostęp do faktur - 24/7. Ponadto ogromną korzyścią jest brak obowiązku przechowywania zarchiwizowanych faktur papierowych, co wymagało dysponowania powierzchnią magazynową. Standaryzacja formatu ma na celu minimalizację ryzyka związanego z zagubieniem dokumentów, a także ograniczenie błędów. Takie faktury skracają również czas obiegu informacji i zapewniają możliwość bezpiecznego rozliczania z kontrahentami. Korzystanie z systemu będzie proste i intuicyjne.

Faktury ustrukturyzowane w Infinite IT Solutions

W jaki sposób możemy zacząć korzystać z e-faktur ustandaryzowanych? Jako jeden z liderów cyfrowej transformacji i obiegu dokumentów, Infinite IT Solutions ma 20 lat doświadczenia we współpracy z firmami - obecnie z ich rozwiązań korzysta ponad 100 000 użytkowników. Projekt KSeF jest na bieżąco konsultowany z Ministerstwem Finansów. Platforma Infinite EDI pozwala na błyskawiczną integrację firmy z rządową platformą, co usprawni możliwość wysyłania i odbierania faktur. System gwarantuje pełną zgodność prawną oraz transparentność transakcji.

Więcej na https://infinite.pl/

Źródło informacji: Infinite IT Solutions