Nauka i technologie

Legendarna Pininfarina zaangażowana w projekt polskich elektryków pod marką Izera

21.03.2023, 11:00aktualizacja: 21.03.2023, 13:04

EMP (1)
Słynne włoskie studio designerskie, Pininfarina, zaprojektuje wersje produkcyjne trzech modeli polskiej marki samochodów elektrycznych Izera: SUV-a, hatchbacka i kombi. To efekt ogłoszonej 21 marca 2023 r. współpracy między ElectroMobility Poland (EMP), właścicielem marki Izera, a włoskim wykonawcą. Z ramienia EMP za design aut odpowiedzialni są Tadeusz Jelec oraz Mariusz Bekas.

Włoscy kontrahenci podchodzą z niezwykłym zapałem do współpracy z Polakami. „Piękno jest uniwersalnym atrybutem. Nie blaknie z czasem, jeśli jest pięknem. A nasze samochody są znane z tego, że trwają wiecznie. Tak będzie również w przypadku Izery” - mówi Silvio Pietro Angori, CEO i dyrektor zarządzający Pininfariny.

Wyjątkowe znaczenie tej współpracy akcentuje również Łukasz Maliczenko, dyrektor ds. rozwoju technicznego produktu EMP. „Dzięki współpracy między Electromobility a Pininfariną Izera na pewno będzie atrakcyjnym produktem i pięknym samochodem, w którym zakochają się nasi klienci” - mówi.

Podkreśla jednocześnie, że projektowanie samochodu stanowi bardzo złożony proces wymagający kompetencji zarówno od strony artystycznej, jak i technicznej, grupy odpowiednio wykształconych inżynierów, szerokiego zespołu związanego z zakupami czy produkcją. „Wszystkie te osoby muszą ze sobą współpracować, aby ostateczny produkt był nie tylko piękny, ale też funkcjonalny i mieścił się w odpowiednich kosztach” - tłumaczy Łukasz Maliczenko.

Mieszcząca się w Turynie Pininfarina projektuje samochody od 93 lat. Do tej pory stworzyła wiele modeli, które trwale zapisały się w historii motoryzacji, takich jak m.in. Cisitalia, Alfa Romeo Giulietta Spider czy Ferrari Berlinetta Boxer. Co równie ważne, w przypadku współpracy z ElectroMobility Poland Włosi mają również doświadczenie w projektowaniu samochodów elektrycznych oraz współpracy ze startupami.

„Nie można zapominać, że zaprojektowaliśmy pierwszy samochód elektryczny w 1977 roku, więc wyobraźmy sobie, jak dawno temu to było. Dlatego byliśmy w stanie zgromadzić ogromne doświadczenie, którym chcemy podzielić się z EMP” - wyjaśnia Silvio Pietro Angori.

Jest to równie ważne dla polskiego zespołu. „Ogromne doświadczenie Pininfariny, właściwie wielopokoleniowe doświadczenie, to jest coś, z czego możemy czerpać i na podstawie czego możemy rozwijać nasz własny zespół. Daje to nam to także pewność, że ostateczny design Izery będzie na właściwym poziomie” - mówi Łukasz Maliczenko.

Według niego Pininfarina, współpracując z ambitnym startupem, jakim jest Izera - ma niezwykłą okazję, żeby uczestniczyć we wprowadzeniu na rynek kolejnej marki samochodów odpowiadając kompleksowo za projekt.

Auta zostaną zbudowane w oparciu o platformę SEA. Właściciel tej technologii, chińska firma Geely, wykorzystuje ją do budowy samochodów marki Volvo. Partnerstwo technologiczne między Geely a EMP zostało ogłoszone w listopadzie 2022 r.

Współpraca między ElectroMobility Poland (EMP), właścicielem marki Izera, a włoskim wykonawcą obejmuje zaprojektowanie stylistyki nadwozia, wnętrza oraz HMI (Human Machine Interface) trzech modeli aut: SUV-a, hatchbacka oraz kombi.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo