Nauka i technologie

MC: Wicepremier i minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski z oficjalną wizytą w Kijowie (komunikat)

06.05.2024, 09:26aktualizacja: 06.05.2024, 09:27

- Ministerstwo Cyfryzacji informuje:

Wicepremier i minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski przebywa w poniedziałek z oficjalną wizytą w Kijowie. Spotka się między innymi z Mychajło Fedorovem, Wicepremierem Ukrainy ds. Innowacji, Rozwoju Edukacji, Nauki i Technologii, Minister Transformacji Cyfrowej Ukrainy.

Głównymi tematami rozmów będzie wsparcie Polski dla Ukrainy, szczególnie w zakresie łączności oraz cyberbezpieczeństwa, a także planowane działania związane z polską prezydencją w UE oraz wsparciem Ukrainy na drodze do przystąpienia do Unii Europejskiej.

Polska jest na 3. miejscu na świecie pod względem globalnego wsparcia Ukrainy w związku z rosyjską agresją.

Istotne działania dotyczą szeroko pojętej cyfryzacji oraz łączności. Od wybuchu wojny 1,6 mln ukraińskich uchodźców otrzymało polski numer PESEL, co pozwala im korzystać z takiego samego dostępu do usług publicznych jak obywatele polscy i otrzymywać świadczenia społeczne.

Dzięki wprowadzeniu cyfrowego zezwolenia na pobyt (Diia.pl) uchodźcy z Ukrainy mogą potwierdzić tożsamość oraz legalność pobytu w Polsce.

Polska stała się największym na świecie dostawcą technologii zapewniającej łączność internetową na Ukrainie.

Odnośnie do wparcia w zakresie cyberbezpieczeństwa Polska pełni rolę głównego ośrodka analitycznego i koordynacyjnego Mechanizmu Tallińskiego.

kom/ pab/ amac/

Data publikacji 06.05.2024, 09:26