Nauka i technologie

MŚ: spotkanie ministrów środowiska Polski i Czech (komunikat)

11.04.2017, 16:24aktualizacja: 11.04.2017, 16:24

- MŚ informuje:

Prof. Jan Szyszko, minister środowiska RP, spotkał się z Richardem Brabcem, ministrem środowiska Czech. Ministrowie rozmawiali m.in. o kwestiach związanych z uciążliwością niektórych inwestycji na granicy polsko-czeskiej. W spotkaniu, które odbyło się 7 kwietnia 2017 r. w Pradze, wziął udział także Mariusz Gajda, wiceminister środowiska.

Ministrowie Środowiska Polski i Czech spotkali się, aby omówić najważniejsze kwestie współpracy polsko-czeskiej w zakresie ochrony środowiska przed planowanymi w maju Polsko-Czeskimi Konsultacjami Międzyrządowymi.

Zmniejszenie uciążliwości niektórych inwestycji na granicy polsko-czeskiej

W trakcie spotkania ministrowie rozmawiali m.in. o sprawie emisji światła z 10-hektarowej hali szklarniowej, która znajduje się w pobliżu kopalni węgla brunatnego w Bogatyni-Zatoniu. Kwestie te strona czeska podniosła w 2016 r. na spotkaniu Ministrów Środowiska Polski i Czech, zwracając się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Podczas spotkania minister Brabec podziękował stronie polskiej za działania podjęte w kierunku ograniczenia emisji światła ze szklarni. Obecnie sytuacja związana z emisją znacznie się poprawiła. Inwestor zredukował czas naświetlenia w obiekcie o 30-40%. Od połowy maja do 10 października światło jest wyłączane. Dodatkowo zainstalowane zostały: specjalna osłona od strony drogi (od strony Czech) oraz system kurtyn wykonanych z tkanin o bardzo wysokim stopniu nieprzepuszczalności światła, które funkcjonują od września 2016 r.

Strona polska zwróciła się natomiast z prośbą o interwencję w sprawie uciążliwości związanej z działalnością chlewni znajdującej się po stronie czeskiej. Minister Brabec zapewnił podczas spotkania, że strona czeska podjęła już odpowiednie kroki w celu rozwiązania tego problemu.

Poprawa jakości powietrza

Wśród głównych tematów rozmów ministrów środowiska znalazła się poprawa jakości powietrza i ograniczenie emisji szkodliwych substancji. W opinii obu ministrów poprawa jakości powietrza, a co za tym idzie zdrowia i komfortu życia mieszkańców, jest jednym z głównych priorytetów obu krajów. Ministrowie zapewnili o współpracy w tym obszarze. Wyrazili też zadowolenie z dobrze przebiegającej współpracy polsko-czeskiej grupy roboczej ds. poprawy jakości powietrza w rejonach przygranicznych.

Inne tematy

Ponadto w trakcie spotkania ministrowie rozmawiali o reformie Europejskiego Systemu Handlu Uprawnieniami do Emisji (EU ETS) ze szczególnym uwzględnieniem sektora non-ETS (który dotyczy przede wszystkim emisji pochodzących z sektora transportu i rolnictwa).

Zespół komunikacji medialnejMinisterstwo Środowiska

kom/ agzi/