Nauka i technologie

NFOŚiGW zaprasza na ostatnie w tym roku szkolenie dotyczące dotacji na projekty związane z dystrybucją ciepła i chłodu (komunikat)

27.11.2017, 15:26aktualizacja: 27.11.2017, 15:26

- NFOŚiGW informuje:

To ostatnie dni zgłoszeń na szkolenie w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w zakresie możliwości ubiegania się o unijne dofinansowane z POIiŚ 2014-2020: działanie 1.5 Efektywna dystrybucja ciepła i chłodu lub podziałanie 1.6.2 Sieci ciepłownicze i chłodnicze dla źródeł wysokosprawnej kogeneracji. Szkolenie 4 grudnia jest dedykowane przedsiębiorcom, samorządom terytorialnym oraz spółdzielniom mieszkaniowym.

Na bezpłatne spotkanie można zgłaszać się jeszcze do 1 grudnia za pomocą formularza dostępnego na stronie: http://nfosigw.gov.pl/formularze/formularz-zgloszeniowy-na-szkolenie-15-i-162--poiis/. Szkolenie obejmie takie zagadnienia, jak między innymi: instrukcja wypełniania wniosku o dofinansowanie oraz wymogi związane z generatorem wniosków, pomoc publiczna, metodyka wyliczania maksymalnej wysokości dofinansowania, a także procedury zawierania umów z wykonawcami.

Nabór wniosków o dofinansowanie z działania 1.5 Efektywna dystrybucja ciepła i chłodu oraz podziałania 1.6.2 Sieci ciepłownicze i chłodnicze dla źródeł wysokosprawnej kogeneracji trwa do 29 grudnia br.

O unijne dofinansowanie z działania 1.5 Efektywna dystrybucja ciepła i chłodu mogą ubiegać się: przedsiębiorcy, jednostki samorządu terytorialnego oraz działające w ich imieniu jednostki organizacyjne, a także podmioty świadczące usługi publiczne w ramach realizacji obowiązków własnych jednostek samorządu terytorialnego nie będące przedsiębiorcami oraz spółdzielnie mieszkaniowe. Cztery typy projektów w tym przypadku będą brane pod uwagę, a są to: przebudowa istniejących systemów ciepłowniczych i sieci chłodu celem zmniejszenia strat na przesyle i dystrybucji; budowa przyłączy do istniejących budynków i instalacja węzłów indywidualnych skutkująca likwidacją węzłów grupowych; budowa nowych odcinków sieci cieplnej wraz z przyłączami i węzłami ciepłowniczymi w celu likwidacji istniejących lokalnych źródeł ciepła opalanych paliwem stałym; podłączenia budynków do sieci ciepłowniczej mające na celu likwidację indywidualnych i zbiorowych źródeł niskiej emisji. Do dotacyjnego rozdysponowania jest 100 mln zł dla przedsięwzięć realizowanych na obszarach miast średnich tracących funkcje społeczno-gospodarcze oraz 50 mln zł dla pozostałych projektów. Tutaj także obowiązuje maksymalny próg dofinansowania – nie więcej niż 85 proc. wydatków kwalifikowanych Co ważne: nie należy zgłaszać inwestycji, które mają możliwość ubiegania się o dofinansowanie ze środków właściwego Regionalnego Programu Operacyjnego w okresie od ogłoszenia niniejszego konkursu do zakończenia naboru.

Nowy konkurs dotyczący poddziałania 1.6.2 Sieci ciepłownicze i chłodnicze dla źródeł wysokosprawnej kogeneracji dedykowany jest tej samej grupie podmiotów, jaka obowiązuje w działaniu 1.5. Trzy rodzaje projektów podlegają dofinansowaniu w ramach poddziałania 1.6.2, są nimi: budowa sieci ciepłowniczych lub sieci chłodu (w tym przyłączy), umożliwiająca wykorzystanie energii cieplnej, wytworzonej w źródłach wysokosprawnej kogeneracji; wykorzystanie ciepła odpadowego, wyprodukowanego w układach wysokosprawnej kogeneracji w ramach projektów rozbudowy/budowy sieci ciepłowniczych; budowa sieci cieplnych lub sieci chłodu, umożliwiająca wykorzystanie ciepła, wytworzonego w warunkach wysokosprawnej kogeneracji (w tym możliwe jest również wykorzystanie ciepła odpadowego, ciepła z instalacji OZE), a także powodująca zwiększenie wykorzystania ciepła, wyprodukowanego w takich instalacjach. Zarezerwowano 50 mln zł bezzwrotnej pomocy dla projektów realizowanych na obszarach miast średnich tracących funkcje społeczno-gospodarcze oraz 30 mln zł dotacji dla pozostałych przedsięwzięć (ponownie do 85 proc. wydatków kwalifikowanych).

Szczegóły naborów:

- działanie 1.5 Efektywna dystrybucja ciepła i chłodu:

- poddziałanie 1.6.2 Sieci ciepłownicze i chłodnicze dla źródeł wysokosprawnej kogeneracji:

kom/ kka/

Data publikacji 27.11.2017, 15:26