Nauka i technologie

Niemiecka nagroda w dziedzinie ochrony środowiska wezwaniem do większego zaangażowania w ratowanie przyrody na świecie

06.11.2015, 12:17aktualizacja: 06.11.2015, 12:17

Wyróżniając naukowców M. Latifa i J. Rockströma, DBU wezwało do podjęcia zdecydowanych działań w związku ze zbliżającą się konferencją klimatyczną ONZ – nagrody wręczył niemiecki prezydent – M. Succow laureatem nagrody honorowej

ESSEN, Niemcy, 8 listopada 2015 r. /PRNewswire/ - Już po raz dwudziesty trzeci organizacja Deutsche Bundestiftung Umwelt (DBU) wręczyła niemiecką nagrodę w dziedzinie ochrony środowiska. Badacz klimatu i środowiska morskiego, prof. Mojib Latif (61 l., Kilonia), oraz prof. Johan Rockström, działający na skalę globalną naukowiec zajmujący się zrównoważonym rozwojem (49 l., Sztokholm), otrzymali dzisiaj w Essen jedną z najbardziej prestiżowych w Europie niezależnych nagród w dziedzinie ochrony środowiska. Nagrody wręczyli prezydent Niemiec, Joachim Gauck, oraz Rita Schwarzelühr-Sutter, przewodnicząca zarządu powierniczego DBU i parlamentarna sekretarz stanu w Ministerstwie Środowiska, Ochrony Przyrody i Bezpieczeństwa Reaktorów Atomowych.

Nagradzając ekspertów ds. klimatu tuż przed rozpoczęciem Konferencji ONZ na temat zmian klimatycznych (zaplanowano ją na koniec listopada), DBU wzywa narody całego świata do podjęcia zdecydowanych działań na rzecz przyszłości naszej planety. Latif i Rockström otrzymali nagrody pieniężne o wartości 245 000 euro. Nagrodę honorową o wartości 10 000 euro odebrał emerytowany prof. Michael Succow (78 l., Greifswald). Przyznano mu ją za osiągnięcia życia oraz w dowód uznania jego wieloletniego zaangażowania na rzecz ochrony przyrody. Wyróżnienie to, przyznawane obok nagrody głównej, DBU wręczyło jak dotąd tylko cztery razy.

Całość tekstu wiadomości, wypowiedzi nagrodzonych i zdjęcia można znaleźć na stronie: http://www.dbu.de.

Źródło: Deutsche Bundestiftung Umwelt (DBU)

Kontakt z biurem prasowym:

Franz-Georg Elpers

- rzecznik prasowy -